Tekst Gabriëlle Metz
Foto Ministerie van Buitenlandse Zaken

Op 10 en 11 juli bracht VN ondersecretaris-generaal Contraterrorisme Vladimir Voronkov een bezoek aan Nederland. Een unieke kans om hem te interviewen voor de Veiligheidsdiplomaat. Met het bezoek is een kijkje in de Nederlandse ‘terrorismekeuken’ gegeven. Voronkov bezocht het ministerie van Buitenlandse Zaken, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, de gemeente Rotterdam, en ging in gesprek met maatschappelijk middenveld en het Openbaar Ministerie.

Leestijd: 3 minuten

VN ondersecretaris-generaal Contraterrorisme Vladimir Voronkov

Het is een jaar geleden dat een VN ondersecretaris-generaal voor Contraterrorisme werd aangesteld. En niet zonder reden volgens Voronkov: 'Terrorisme is een permanente bedreiging voor internationale vrede en veiligheid. Technische ontwikkelingen, veranderende tactieken hebben het voor terroristen gemakkelijker gemaakt om terroristische propaganda te verspreiden, online nieuwe aanhangers te rekruteren, hun activiteiten te financieren en aanslagen te coördineren. Naar schatting zijn 40.000 buitenlandse strijders uit meer dat 110 landen uit de wereld afgereisd om zich aan te sluiten bij terroristische organisaties die banden hebben met ISIS. Velen van hen keren nu terug naar hun land van herkomst of verplaatsen zich naar nieuwe gebieden.' Meer dan genoeg werk aan de winkel dus voor Voronkov.

Terroristen kennen geen grenzen, en de dreiging die hiermee gepaard gaat ook niet. Het conflict in Syrië en Irak heeft een directe impact op Nederland. Ook ons land heeft te maken gehad met uitreizigers. De ondersecretaris-generaal roept daarom ook op ons niet alleen te richten op noodzakelijke veiligheidsmaatregelen om terrorisme tegen te gaan maar ons juist ook te richten op een preventieve aanpak. Hier ligt volgens Voronkov één van de uitdagingen voor de komende tijd: 'We moeten de grondoorzaken van radicalisering aanpakken om te voorkomen dat individuen zich in de eerste plaats aansluiten bij gewelddadige extremistische groepen. Het maatschappelijk middenveld vormt hierin een belangrijke speler'.

Ondersecretaris-generaal Voronkov en NL Speciaal Vertegenwoordiger Terrorismebestrijding Tummers in gesprek met maatschappelijk middenveld

Daarnaast signaleert Voronkov 'een grote behoefte aan het versterken van de multilaterale en internationale samenwerking door het delen van informatie, expertise en middelen'. In tijden waar internationale samenwerking en multilateralisme onder druk staan, moet het tegendeel worden bewezen. Voronkov ziet in Nederland 'een sterke partner in de internationale strijd tegen terrorisme en een belangrijke steun voor multilaterale samenwerking, in het bijzonder in de VN, de Europese Unie, de Anti-ISIS coalitie en als voorzitter van het Global Counterterrorism Forum. Nederland onderscheidt zich hierbij op onderwerpen als terugkerende Foreign Terrorist Fighters (FTFs), accountability, rehabilitatie en re-integratie, en de preventie aanpak'.

Ondersecretaris-generaal Voronkov met minister Blok

Tijdens zijn bezoek was Voronkov onder de indruk van de Nederlandse multidisciplinaire aanpak en de sterke coördinatie tussen Nederlandse overheidsinstellingen, de private sector en het maatschappelijk middenveld; 'ze vervullen allen een centrale rol om een weerbare samenleving op te bouwen'. De kracht van de lokale en multidisciplinaire aanpak kwam duidelijk naar voren tijdens zijn bezoek aan de gemeente Rotterdam.

Ondersecretaris-generaal Voronkov met minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid

Voronkov kijkt met name de komende tijd uit naar het gezamenlijke project op het gebied van Passenger Name Record (PNR). Tijdens het Nederlandse VNVR lidmaatschap staat de uitvoering van resolutie 2396 over terugkerende buitenlandse strijders hoog op de agenda. Het detecteren van ongewenste reisbewegingen van terroristen is hiervan een belangrijk onderdeel. Het detecteren van deze terroristen kan via het verzamelen van PNR gegevens. Voronkov en Nederland werken op dit moment samen aan een project om lidstaten te ondersteunen in het gebruik en analyseren van deze gegevens.

Hierover meer in een volgende editie van de Veiligheidsdiplomaat!