Tekst Fleur Kortenbach
Foto Henriette Guest

Oud-BZK’er Jan Nathan Rozendaal is met ingang van 13 oktober de nieuwe burgemeester van Elburg.

Bij BZK heeft Rozendaal gewerkt als interim manager bij de toenmalige directie Krachtig Bestuur, die zich bezighield met bestuurlijke vernieuwing. In die functie was hij veel in het land te vinden en had hij regelmatig contact met gemeenten en waterschappen.

Snel

“Leuk om het nieuwe gebouw te zien”, zegt hij in augustus bij zijn kennismakingsbezoek aan minister Plasterk. “Ik heb nog in het oude gebouw gewerkt en dat zag er heel anders uit. Mijn kamer had toen drie ramen, dat had te maken met de hoogte van je functie. Het oude gebouw had lange gangen en leek meer op een ziekenhuis. Ik heb toentertijd wel al de plannen gezien van dit nieuwe gebouw.”

Rozendaal heeft altijd de ambitie gehad burgemeester te worden, zegt hij. “Maar dat het zo snel zou gebeuren had ik niet verwacht.” In 2014 is zijn politieke carrière gestart als wethouder voor de SGP in Papendrecht

Elburg

Waarom Elburg? “Deze vacature paste qua profiel zo bij mij. En viel binnen mijn drie randvoorwaarden “Een bijzondere plek: Elburg is een oude vestingstad met veel monumenten en een mooi afwisselend landschap. Een gebied om verliefd op te worden. De mensen: samen met mijn vrouw ben ik gaan rondkijken, gaan rondneuzen. We hadden eigenlijk allebei meteen een klik. En ten derde de bestuurlijke opgave: er ligt een ambitieus plan voor intergemeentelijke samenwerking. Op dit gebied heb ik al veel ervaring”.

'Ik zie mezelf als verbindend, dynamisch en creatief'

Jan Nathan Rozendaal

Verbinden

“Eén van mijn voorbeelden is Bert Blase. Hij is nu waarnemend burgemeester van Heerhugowaard. Maar hij is ook burgemeester geweest van Alblasserdam. In die rol heb ik hem leren kennen als een creatief en makkelijk benaderbaar persoon, die dichtbij de mensen staat. Zelf zie ik mijzelf ook als verbindend, dynamisch en creatief”.

Toekomst

Hoelang gaat hij in Elburg blijven? “Tegenwoordig zie je steeds meer burgemeesters snel opstappen, dit komt onder andere door de vergrijzing en de naderende gemeenteraadsverkiezingen.” Zelf wil hij minimaal één termijn van zes jaar uitdienen. Een toekomst in politiek Den Haag ambieert hij niet. “Op gemeentelijk niveau zit je toch dichterbij de mensen”. In Elburg gaat hij bouwen aan de nieuwe onderlinge samenwerking met de omliggende gemeenten. Die moet vernieuwend en op een soort netwerkachtige manier gaan plaatsvinden. “Ik ga mijn oude handreikingen en onderzoeken uit mijn BZK periode eens opsnorren: kijken of ik er nu wat mee kan gaan doen”.

Welkom

BZK’ers zijn van harte welkom om te komen kijken hoe Elburg straks de intergemeentelijke samenwerking in de praktijk brengt. Rozendaal: “Of voor een teamuitje! Elburg is een stad met een grote monumentendichtheid. Maar ook de perfecte plek voor watersport en fiets- en wandeltochten.”