Batterijen weggooien als ze bijna leeg zijn? Niet doen. Want bij Regbat zorgen ze dat een batterij weer volledig – en milieuvriendelijk – opgeladen zijn werk kan doen. Theo de Wit, oprichter van Regbat: “Dat scheelt geld en grondstoffen.”

Accu's en tractiebatterijen worden nu vaak afgedankt als de capaciteit terugloopt. Zonde, vindt De Wit. “Want er is namelijk een behandeling mogelijk om de capaciteit terug te winnen. Het is een wat technisch verhaal, maar regeneratie verwijdert het loodsulfaat van de loodplaten. Hierdoor herstelt de capaciteit van de batterij en verdubbelt de levensduur. Bovendien gebruikt de batterij na regeneratie een stuk minder stroom tijdens het opladen.” 

Win-win

Het voordeel voor de consument/bedrijf is een prijsbesparing van zo’n 60% ten opzichte van een nieuwe accu of tractiebatterij. En het voordeel voor het milieu is minder grondstoffengebruik en afvalreductie. “Onze slogan is daarom ‘goed, groen en goedkoop’.”  

Regbat verleent zijn diensten aan particulieren en bedrijven en is actief in alle sectoren waar accu’s en batterijen worden toegepast. Voor het bedrijfsleven van (intern) transport en opslag tot land- en tuinbouw en voor particulieren van auto’s tot scootmobielen. “De regeneratie van accu’s en tractiebatterijen is niet milieubelastend. Er gaat geen vloeistof of lood uit de batterij. We voegen een katalysator toe en de accu's worden 24-72 uur aan een regenerator geplaatst die op basis van hoog- en laagfrequente pulsen de batterijen bewerkt.”

Op weg naar meer vestigingen

“Er zijn miljoenen accu’s in gebruik en honderdduizenden tractiebatterijen. Verlenging van hun levensduur kan echt impact hebben op grondstofgebruik en afvalstromen.” Een gouden formule dus. Toch was het nog een uitdaging om er een bedrijfsconcept van te maken. Regbat is opgericht in 2011 – het jaar waarin De Wit ook het idee ervoor indiende bij Duurzame Dinsdag - en gevestigd in Hoofddorp. “Vanuit heel Nederland worden hier tractiebatterijen gebracht of per transport vervoerd. De beginjaren waren zwaar. De economische crisis, de Arabische Lente, het was een moeilijke aanloop, maar nu loopt het prima. In september gaat onze tweede vestiging in Helmond open. We hebben een aantal landelijke klanten maar zijn toch veel regionaal bezig. De bedoeling is dan ook om nog meer vestigingen te openen.”

De Wit zette eerder met succes twee bedrijven op. “Ik was op zoek naar iets nieuws en dan graag op het vlak van duurzaamheid. Ik zag de geregenereerde batterijen op een Franse beurs en wist meteen ‘dit is een goed concept’. Ik ben een echte ondernemer en wars van subsidies. Sommige startups leunen wat mij betreft te veel op subsidie. Ik wil geen subsidies maar heb wel behoefte aan een aanspreekpunt of een proeforder bij de overheid. Laat mij zien welk nut ik heb, bij de overheid is dat ontzettend lastig voor kleine(re) bedrijven. Open als overheid de markt voor duurzame producten en diensten door de eerste klant te willen zijn.”