“Als onze sponsoren dankzij onze site business genereren, gaat het milieu erop vooruit”, stelt Rob van der Rijt, oprichter van Klimaatplein.com. Dat klinkt misschien tegenstrijdig, maar is eigenlijk heel logisch. “De site geeft ondernemers tools en tips om klimaatneutraal te ondernemen. Als mijn partners via Klimaatplein verdienen omdat ze bijvoorbeeld zonnepanelen verkopen, dan betekent dat CO2-reductie.”

Rob van der Rijt

De vraag is niet óf we klimaatneutraal gaan ondernemen, maar hóe we dat gaan doen, zo stelt Van der Rijt. Het Klimaatplein informeert, inspireert en activeert ondernemers om de CO2-voetafdruk van hun organisatie te verminderen. Met handige online tools is te berekenen hoe ze energie kunnen besparen en bijvoorbeeld duurzame energie kunt opwekken. De nieuwsblog biedt ook wekelijks nieuwe concrete cases en inspirerende visies.

Het begint met inzicht

Klimaatplein is sinds 2011 750.000 keer geraadpleegd door klimaatbewuste ondernemers. “Ik ben dan ook heel erg tevreden”, zegt Van der Rijt. “We krijgen maandelijks zo’n 20.000 tot 25.000 bezoeken, en veel bezoekers blijven terugkomen.” Een populaire tool is de CO2-voetafdruk calculator. “Dat snap ik wel”, zegt Van der Rijt. “Als je klimaatneutraal wilt ondernemen, moet je eerst inzicht krijgen in de CO2-uitstoot van je organisatie. In de gratis calculator geef je eenvoudig aan hoeveel Kilowattuur stroom en kubieke meter gas je verbruikt en wat je vervoergegevens zijn en dan rolt daar een globale voetafdruk uit. Vanuit dat inzicht kun je starten met besparen.”

Ook het 5-stappenplan wordt daarna vaak doorlopen. “Heb je inzicht, dan kun je echt stappen zetten. Hoe kan ik slim duurzame energie inkopen of opwekken? Hoe ga ik gestructureerd aan de slag met klimaatneutraal ondernemen? Met het stappenplan gebruik je de kennis van onze partners om elke stap concreet te kunnen invullen.”

Er zijn nog veel meer tools. Zoals de verlichtingsscan, de afvaltest, de subsidiewijzer en de preventiescan klimaatverandering. “Ik wil niet alleen dat bedrijven energie besparen, ik wil ook dat ze zich goed kunnen voorbereiden op klimaatverandering: dat ze hun bedrijfsvoering daarop aanpassen. Ook daarvoor geven wij online de adviezen.”

Stel die prijs nou in

Van der Rijt heeft alle tools zelf bedacht en met partners ontwikkeld. “Zonder hun inbreng lukt het niet. In feite wint iedereen. De partners kunnen meer producten of diensten afzetten terwijl ondernemers energie en uiteindelijk ook geld besparen en het belangrijkst van alles: we verminderen uitstoot van broeikasgassen en helpen het milieu.”

“Hoe kan de overheid helpen CO2 te reduceren? Ik lobby voor een prijs op CO2-uitstoot. Daar heb ik in Brabant met het MKB een testcase voor gedaan. De bewustwording nam onder die bedrijven enorm toe. Ik wil graag dat alle bedrijven een CO2-prijs gaan hanteren, waarvan de hoogte uiteraard op Klimaatplein is uit te rekenen.”

Platform voor gasloos ondernemen

In 2011 diende Van der Rijt het idee voor Klimaatplein in voor Duurzame Dinsdag. Dit jaar komt hij met het idee voor een ‘crisisbijeenkomst’. “Zo’n bijeenkomst organiseerde ik al rondom aardgasloos ondernemen in Rotterdam. Hoe kan een bedrijfsterrein in 1 jaar van het aardgas afkomen? Heel veel goede ideeën kwamen los tijdens die bijeenkomst. De kennis, de wil en het geld is er, dat moeten we benutten. Mijn idee is daarom een online platform voor gasloos ondernemen. Dat moet er gewoon komen.”

Klimaatplein.com werd in 2013 genomineerd als meest duurzame initiatief van Nederland en in 2015 voor de Nationale Klimaatmedaille. In 2016 is de CO2-calculator Web App van Klimaatplein genomineerd voor de MKB Innovatie top 100. En in 2017 was Klimaatplein finalist in de MoMo4climate-wedstrijd van IUCN, ECN en Buitenlandse Zaken waarmee innovatieve concepten voor het tegengaan van klimaatverandering worden gepromoot.