De tijd van bewustwording is nu wel voorbij, zo vinden ze bij Save Plastics. “Hoogste tijd dat het verwerken van plastic afval tot nieuwe producten gangbaar wordt”, stelt directeur Bram Peters. Hij is met zijn bedrijf in ieder geval hard op weg dat werkelijkheid te maken.

Save Plastics maakt van plastic afval producten voor de openbare ruimte. “Onze producten lijken gemaakt te zijn van onbehandeld hout. Zoals beschoeiingen, bruggen, steigers en damwanden. Die passen zo perfect in de omgeving.”

Klopt het nog?

Peters ontwikkelde samen met 5 ondernemers en de Hogeschool Saxion een mobiele fabriek met de beeldende naam Plastic Fantastic. “Deze vermaalt, extrudeert en perst plastic. Zo kunnen we plastic afval ter plekke verwerken tot een nieuw product.”

Vorig jaar diende Peters Plastic Fantastic in voor Duurzame Dinsdag. “We hebben 2017 gebruikt om onszelf te ontdekken. We zijn enorm blij met Plastic Fantastic. Maar is onze circulaire transitie helemaal de juiste? Om die voor ons te doen kloppen, veranderden we onze business case in een soort filosofie. Voor elke participant moet onze business iets opleveren, het mag niemand iets kosten. En dit werkt ook echt in de praktijk.”

Schone kust, nieuwe brug

Hij illustreert dit met een aantal voorbeelden. “We draaiden deze zomer een pilot tijdens de Nationale Beach Cleanup van Stichting De Noordzee. In twee weken tijd maakten vrijwilligers de hele Noordzeekust schoon. Het afval omvatte onder meer heel veel kilo plastic. Wij zetten een paar dagen Plastic Fantastic in en maakten meteen producten van een deel van het plastic. Volgend jaar willen we alle kustgemeenten uitdagen ons producten te laten maken van dat plastic. En dan bedoel ik producten voor weg- en waterbouwprojecten die gemeenten sowieso al wilden aanschaffen. Zij kopen, laten we zeggen, een brug. Wij maken die en betalen het inzamelen en scheiden van het plastic tijdens de schoonmaak van het jaar erop. Plastic verdwijnt, de brug moest toch betaald en Stichting Noordzee kan verder met haar werk: win-win-win.”

Save Plastics werkt ook samen met Natuurmonumenten. “We verwerken plastic zwerfafval uit bossen in paalkoppen. Dat zijn hulzen om de houten palen van Natuurmonumenten. Zowel het hout van de palen als het plastic komt uit de beheersgebieden van Natuurmonumenten. Iedereen wordt er beter van. Voor de gemeente Almere verwerken we geraapt plastic tot producten voor de gemeentelijke buitenruimte. En zo kan ik nog wel even doorgaan.”

Miljoenenbedrijf

Save Plastics redt jaarlijks al ruim 1,5 miljoen kilo plastic van de verbrandingsoven. De 2,5 miljoen lijkt binnenkort bereikt. “Zodra we dit hebben behaald, willen we elk jaar groeien met een miljoen.”

Peters en zijn collega’s richten zich straks eveneens op de particuliere markt. “We willen namelijk tiny houses gaan maken van plastic. Dat zijn kleine, zoveel mogelijk zelfvoorzienende, woningen. Ik ga met mijn eigen gezin in het eerste wonen. Maar eerst bouwen we in Arnhem nog een kantoor van plastic afval, zes meter boven water. Ook hier geldt: alles organiseren we lokaal.”