Een fietsenstalling, omkleedruimte en douches – het lijkt vanzelfsprekend, maar de aanwezigheid van goede voorzieningen kan het verschil maken tussen de keuze voor de fiets of niet. Met welke voorzieningen stimuleert u het fietsgebruik?

Op 1 parkeerplek passen wel 8 fietsen!

Zorg voor service

Veilig je fiets kunnen stallen is een van de belangrijkste voorzieningen. Een ruime, overdekte fietsenstalling met voldoende capaciteit en laadpunten voor elektrische fietsen is echter niet voor elke organisatie haalbaar. Met een aantal simpele voorzieningen kunt u als werkgever toch al service bieden:

  • Zorg er bijvoorbeeld voor dat er altijd reparatiemateriaal aanwezig is op kantoor, zoals een fietspomp en een bandenplaksetje. Hiermee maakt u uw fietsforensen al erg blij.
  • Laat op vaste dagen een mobiele fietsenmaker op kantoor langs komen.
  • Heeft u al eens nagedacht over het inrichten van enkele autoparkeerplaatsen als fietsparkeerplek?

Inspiratie van de fietsambassadeur

  • Pensioenuitvoerder MN ontvangt elke donderdag een mobiele fietsenmaker die fietsen van medewerkers onder werktijd repareert of een onderhoudsbeurt geeft.
  • De Nationale Politie wil een pilot fietsenstalling 2.0 inrichten met voldoende laadmogelijkheden in een vorstvrije ruimte.

Zorg voor een frisse start

Om na een flinke fietstocht weer fris aan het werk te kunnen gaan is het prettig als er kleed- en douchegelegenheid voor uw medewerkers is. Heeft u een kleine organisatie en geen ruimte voor zulke voorzieningen? Zorg er dan in elk geval voor dat medewerkers die op de fiets komen zich kunnen omkleden en eventuele fietskleding kunnen uithangen of opbergen in bijvoorbeeld een locker.

Inspiratie van de fietsambassadeur

  • Schiphol Group ontwikkelt de goinGDutch fietskledinglijn; zakelijke en comfortabele fietskleding die medewerkers extra reiscomfort biedt.
  • A.s.r. kiest voor flexibiliteit door eigen deelfietsen (e-bikes en gewone fietsen) beschikbaar te stellen aan de medewerkers.

“Voor de medewerkers maken wij het fietsen aantrekkelijk door een goed fietspad te hebben en andere voorzieningen aan te bieden, zoals voldoende fietsstallingen” – fietsambassadeur UMC Groningen

Zorg voor flexibiliteit

Vraag niet van uw medewerkers dat zij altijd de fiets pakken. Afhankelijk van werkzaamheden of privéomstandigheden, moet uw medewerker zelf kunnen bepalen welk vervoermiddel handig is. Die flexibiliteit biedt bijvoorbeeld een mobiliteitskaart (een voorbeeld is de NS-businesscard) waarmee ov, auto en fiets afwisselend te gebruiken zijn. Heeft uw medewerker afspraken buiten de deur die niet makkelijk met de fiets te bereiken zijn? Dan kan hij of zij met de fiets naar werk komen en voor afspraken bijvoorbeeld een deelauto gebruiken. Andersom kunt u de autoforens ook de beschikking over een deelfiets bieden.

Meedoen?

Doe de fietsscan en ontdek de potentiële groei van het aantal fietsforensen in uw organisatie.     

Logo kies de fiets