Tekst Martijn Delaere
Foto Carina van Roekel

SSR heeft in samenwerking met verschillende rechtbanken een e-learning module ontwikkeld voor rechters én gerechtsjuristen over het arbeidsrecht. Een basiscursus die à la minute kan worden aangepast. En dat is geen overbodige luxe, want “het arbeidsrecht is altijd in beweging en altijd actueel”.

“Denk bijvoorbeeld aan de Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden die op 1 augustus inging, of het wetsvoorstel Wet werken waar je wilt”, zegt Elmira van Vliet, universitair docent aan de Erasmus Universiteit en juridisch adviseur bij de rechtbank Rotterdam. Senior rechter A in Rotterdam Wim Wetzels weet het zeker: “Als je één jaar het arbeidsrecht niet bijhoudt, dan kun je als rechter of gerechtsjurist je werk niet goed meer doen. Een paar kantonrechters die in Rotterdam met pensioen gaan, blijven nog actief als plaatsvervanger, maar arbeidszaken doen ze niet meer. Daarvoor ontwikkelt het arbeidsrecht zich te snel.”

Elmira van Vliet
Elmira van Vliet

Als je één jaar het arbeidsrecht niet bijhoudt, dan kun je als rechter of gerechtsjurist je werk niet goed meer doen.
 

Kort en krachtig

Om de basiskennis van het arbeidsrecht snel en gemakkelijk voor het voetlicht te brengen en die aan te vullen met actuele ontwikkelingen, heeft SSR een uitgebreide e-learning module ontwikkeld. “Als je deze module hebt gevolgd, ben je een heel eind op weg”, zegt Wetzels, één van de module-samenstellers en voorzitter van de Expertgroep Arbeidsrecht kanton. “Er zijn 42 webcolleges gemaakt. Dat lijkt veel, maar de afleveringen zijn kort, gemiddeld zo’n 10 minuten. Soms is het ook wel fijn als iemand gewoon kort en krachtig uitlegt hoe een leerstuk in elkaar zit. De ervaring leert dat de aandacht bij langere colleges namelijk verslapt”, zegt van Vliet. Wetzels: “In het begin van corona moest ik voor de Postacademische Leergang Arbeidsrecht een opleiding geven. Zat ik thuis drie uur tegen het scherm aan te praten en nul reactie. Dat is niet te doen. Deze e-learning module van SSR is goed te doen, voor iedereen.”

Verschillende gezichten

SSR-cursusmanager Lex van Gelder: “Het aardige is dat de webcolleges verschillende gezichten hebben. De module is gemaakt in samenwerking met rechters, gerechtsjuristen en juridisch adviseurs van de rechtbanken Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Noord-Holland. Het is dus niet alleen maar het verhaal van één rechtbank. Meerdere gerechten dragen de cursus.” En die hebben één van de omvangrijkste e-learning basiscursussen uit Van Gelders SSR-carrière geproduceerd. Eén die bij verschijning niet meteen verouderd is. “Het is de bedoeling dat hij volgend jaar en het jaar daarop ook gebruikt kan worden”, zegt Wetzels. “Naast de webcolleges is er namelijk ook aanvullend materiaal met tips & tricks en over actuele zaken. De cursus kan op elk gewenst moment worden aangepast en dat maakt het echt bijzonder”, zegt Van Gelder. Juridisch adviseur Van Vliet: “Nadat de opnames waren gemaakt, had ik meteen al een aanvulling over het concurrentiebeding naar aanleiding van een recente uitspraak van de Hoge Raad. We vonden dat die erin moest, en dat is gebeurd.”

Wim Wetzels
Wim Wetzels

Basis voor iedereen

Het nieuwe aan de e-learning module ‘Arbeidsrecht voor starters’ is niet alleen dat voor het eerst het hele arbeidsrecht wordt behandeld en dat verschillende rechtbanken meewerken, maar ook dat hij is bedoeld voor rechters én gerechtsjuristen. Kantonrechter Wetzels: “Bij een basiscursus op locatie werkt de mix van rechters en gerechtsjuristen niet altijd goed. Het niveauverschil is dan soms te groot. Daarom waren er voorheen twee cursussen. Deze e-learning module is een basis voor iedereen.” En, laten we wel zijn, zegt Wetzels: “Gerechtsjuristen zijn tegenwoordig juristen op niveau. Elmira is juridisch adviseur en schrijft concepten waar menig rechter een puntje aan kan zuigen.”

Dat maakt het arbeidsrecht zo leuk. Het is niet het één of het ander; het is niet zwart-wit.

Nooit meer wachten

De totale e-learning over het arbeidsrecht duurt ongeveer zestien uur. Het bekijken van alleen de webcolleges duurt zo’n zes uur. “Maar, heel belangrijk: op de tijdstippen en plekken die jóu uitkomen”, zegt van Gelder. “Het nadeel van de traditionele cursussen was dat ze één of twee keer per jaar werden gegeven. Daar moest een beginnend rechter op wachten. Nu bieden we steeds meer cursussen 24/7 aan.” Bovendien heeft de e-learning een eindtoets. Van Gelder: “Deelnemers kunnen op die manier voor zichzelf beoordelen of alles wat ze hebben gehoord ook is geland. Als ze denken dat met deze e-learning een solide basis is gelegd, dan kunnen ze tijdens de cursussen op locatie hun kennis verdiepen.” “Dán is discussie mogelijk en dat is zó nuttig”, zegt Wim Wetzels. “Want dat maakt het arbeidsrecht zo leuk. Het is niet het één of het ander; het is niet zwart-wit”, besluit Elmira van Vliet.

E-LEARNING

De e-learning module ‘Arbeidsrecht voor starters’ biedt een goede basiskennis over de gehele breedte van het arbeidsrecht. Na een algemene introductie over inhoud en opbouw van de e-learning, wordt ingegaan op het arbeidsrecht, opgeknipt in zes hoofdonderwerpen, twintig sub-onderwerpen en 42 webcolleges. Bij het doorlopen hiervan kun je je eigen tempo bepalen. De e-learning is 24/7 beschikbaar en bedoeld voor gerechtsjuristen, rechters en sectoroverstappers.