Professionalisering van de aardappelopslag kan in Algerije de verliezen fors verlagen. Ethiopië zet in op verbetering van opslag, transport en verwerking in de voedselketens. Tenminste een derde van de fruitproductie in Ivoorkust gaat verloren. In dit land is HortiFresh actief. Met behulp van een Nederlandse innovatie levert het bedrijf NatureLock in Kenia een bijdrage aan de terugdringing van de ketenverliezen. Onlangs is er een interessante studie gedaan naar voedselverliezen in Nigeria. Veel van de uitkomsten gelden ook voor andere West-Afrikaanse landen. In Zuid-Afrika treft het probleem vooral de groente- en fruitsector.
Aanpak voedselverliezen in Afrika
In Algerije kan na-oogstverlies in aardappelen flink omlaag
Algerije importeert meer dan de helft van zijn voedselconsumptie. Desondanks zijn de verliezen in de voedselketen groot. Naar schatting gaat een derde van de geoogste groenten na de oogst verloren. In de aardappelsector lopen de verliezen op tot wel 50%.
Innovatieve droogmethode voorkomt voedselverlies in Kenia
Er is een grote paradox in het Keniaanse voedselsysteem. Veel mensen lijden honger, en tegelijkertijd gaat veel oogstopbrengst verloren voordat het de eindconsument bereikt.
Informele sector in Nigeria zit aanpak voedselverlies in de weg
Voedselverlies is om verschillende redenen nog steeds een grote uitdaging in West-Afrika. Onlangs is er een interessante studie gedaan naar de oorzaken en mogelijke oplossingen van voedselverliezen in Nigeria.
Kleinschalige verwerking dringt voedselverlies in Ivoorkust terug
Tenminste een derde van de fruitproductie in Ivoorkust gaat verloren in de laatste schakels van de voedselketen, zoals op lokale markten. Fruitverwerking is een methode om de verliezen te verminderen.
In Zuid-Afrika is meeste verlies in groente- en fruitsector
De Zuid-Afrikaanse landbouwsector is goed voor 1,2% van het Bruto Binnenlands Product, maar de waarde voor de hele economie is vele malen groter. Landbouw is een grote werkgever in een land met 32,5% werkeloosheid.
Ethiopië zet in op reductie naoogst-verliezen
Ethiopië werkt hard aan de reductie van voedselverliezen, vooral de verliezen die na de oogst optreden. Het Oost-Afrikaanse land zet in op verbetering van het management en de dagelijkse praktijk rond opslag, transport, verwerking en verpakking.
Voedselverlies in Kenia biedt kansen voor Nederlandse ondernemers
Dagelijkse uitdagingen in het Keniaanse voedselsysteem zijn voedselzekerheid, duurzame productie en het versterken van ondernemerschap en werkgelegenheid. Ervaringen en kennis vanuit de Nederlandse agrifood sector hebben potentie om bij te dragen aan deze uitdagingen.