
-
Inhoudsopgave
- Kiosk van Jaarstukken Nederlandse Arbeidsinspectie
- coverpagina Jaarstukken Nederlandse Arbeidsinspectie Jaarplan 2018
-
Voorwoord
We leven in een welvarend land waar iedereen recht heeft op gezond, veilig en eerlijk werk. Met zo min mogelijk gezondheid- en veiligheidsrisico’s.
-
Meer meldingen van ongevallen en klachten
In de loop van 2016 werd duidelijk dat de hoeveelheid ‘reactief werk’ - het aantal onderzoeken van ernstige ongevallen en klachten - flink steeg.
-
Onderbetaling en uitbuiting
Het tegengaan van onderbetaling en uitbuiting wordt steeds belangrijker. In de bijstelling van het Jaarplan 2016 is gemeld dat de inspectiewerkwijze daarom werd aangepast.
-
Blootstelling aan gevaarlijke stoffen
Op het gebied van gevaarlijke stoffen spelen de komende jaren een aantal belangrijke ontwikkelingen.
-
De gevolgen van het regeerakkoord
Om de handhaving en fraudebestrijding te intensiveren maakt het regeerakkoord daarom - geleidelijk oplopend naar 2022 - jaarlijks 50 miljoen euro extra vrij voor versterking van de handhavingketens waarin de Inspectie SZW opereert.
-
Werkveld en inzet Inspectie SZW
Het werkveld van Inspectie SZW is breed: 1,6 miljoen bedrijven, 8,6 miljoen werkenden en 1,4 miljoen mensen die een beroep doen op het sociale zekerheidsstelsel.
-
Programma's
Een programma bestaat uit een meerjarige mix van activiteiten, toegespitst op het aanpakken van de grootste risico’s en het behalen van gestelde doelen.
-
Sectoren
Schoonmaak
Een schone schoonmaakbranche bevorderen waar op duurzame wijze eerlijk wordt gewerkt.
-
Sectoren
Horeca en detailhandel
Het verhogen van de naleving van wetgeving op het gebied van eerlijk werken. Meer bewustwording van en kennis over rechten en plichten in arbeidswetten.
-
Sectoren
Uitzendbureaus
Bevorderen van eerlijk werk in de uitzendbranche en minder oneerlijke concurrentie door malafide uitzendbureaus.
-
Sectoren
Bouw en Infra
Goed opdrachtgeverschap, goed werkgeverschap en goed werknemerschap waardoor er gezonder, veiliger en eerlijker wordt gewerkt aan duurzamere inzetbaarheid, een beter veiligheidsbesef en minder oneerlijke concurrentie.
-
Sectoren
Metaal
Eerlijk, gezond en veilig werk voor alle werkenden in de metaalsector.
-
Sectoren
Zorg en Welzijn
Bijdragen aan het beter hanteerbaar maken van werkdruk en fysieke belasting om arbeidsuitval te voorkomen.
-
Sectoren
Agrarische en groene sector
Bijdragen aan gezond doorwerken tot de pensioenleeftijd zonder ongelukken en aan een eerlijke beloning en acceptabele werktijden voor werknemers.
-
Sectoren
Transport en Logistiek
Bijdragen aan een sector zonder oneerlijke concurrentie tussen werkgevers. Tegengaan van verdringing van werknemers als gevolg van onderbetaling, illegale tewerkstelling, arbeidsuitbuiting en/of de inzet van schijnconstructies.
-
Thema's
Bedrijven met gevaarlijke stoffen
De schadelijke effecten van gevaarlijke stoffen voor werknemers verminderen.
-
Thema's
Asbest
Bijdragen aan het beschermen tegen blootstelling aan asbest om gezondheidsschade door asbest te voorkomen.
-
Thema's
Ioniserende straling
Voorkomen dat werknemers blootgesteld worden aan ioniserende straling.
-
Thema's
Arbeidsuitbuiting
Door het identificeren en aanpakken van arbeidsuitbuiting bijdragen aan het effectiever beschermen van met name kwetsbare groepen.
-
Thema's
Schijnconstructies en CAO-naleving
Bevorderen van eerlijk werk door het detecteren en aanpakken van schijnconstructies.
-
Thema's
Misbruik van regelingen
Voorkomen en beperken van misbruik van arbeidsmarkt- en sociale zekerheidsregelingen.
-
Thema's
Arbeidsdiscriminatie
Voorkomen van verzuim en burn-out-klachten door discriminatie op het werk.
-
Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)
Voorkomen van arbeidsuitval door PSA en bevorderen van de re-integratie in het arbeidsproces van mensen met psychische problematiek.
-
Thema's
Arbozorg
Door het bevorderen van systematisch arbozorgbeleid in bedrijven met en door stakeholders worden veiligheids- en gezondheidsrisico’s beperkt en preventie versterkt.
-
Thema's
Markttoezicht
Eraan bijdragen dat producten voor professioneel gebruik voldoen aan de in Europa geldende essentiële veiligheids- en gezondheidseisen.
-
Stelsels
Certificatie
Gebruikers kunnen vertrouwen op een certificaat van een bedrijf, proces, persoon of product.
-
Stelsels
Participatie en financiële zelfredzaamheid
Bijdragen aan de bevordering van de financiële zelfredzaamheid van kwetsbare groepen. Bijdragen aan effectievere uitvoering van participatie en re-integratie van kwetsbare groepen.
-
Stelsels
Rijkstoezicht op het Sociaal Domein
Bijdragen van de gezamenlijke rijksinspecties aan een betere werking van het sociaal domein: samenwerkende rijksinspecties geven inzichten en adviezen aan betrokken instanties en betrokken bewindspersonen.
-
Reactief
Misstanden en notoire overtreders
Bijdragen aan het rechtsgevoel door bedrijven die de regels keer op keer overtreden niet los te laten totdat zij de naleving op orde hebben, of hun bedrijfsactiviteiten hebben beëindigd.
-
Reactief
Arbo reactief (arbeidsongevallen, klachten en ontheffingen)
Bijdragen aan daling van het aantal arbeidsongevallen en arbeidsgerelateerde gezondheidsklachten, en naleving van eisen aan verleende ontheffingen.
-
Reactief
Overtredingen eerlijk werk in sectoren waar de Inspectie niet actief is
Overtreders van arbeidswetten worden ook aangepakt binnen segmenten van de arbeidsmarkt waar de Inspectie niet al via andere programma’s aanwezig is.
-
Zorgfraude
Deze afdeling Opsporing Zorgfraude richt zich op strafrechtelijke opsporing van fraude met het persoonsgebonden budget en declaraties.
-
Uitgangspunten
De Inspectie werkt met een Meerjarenplan 2015-2018. Daarin staan, op basis van risico- en omgevingsanalyses, op hoofdlijnen de koers en uitgangspunten van de Inspectie.
-
Interventies
Belangrijke interventies zijn bijvoorbeeld inspecties, herinspecties, waarschuwingen voor preventieve stilleggingen, stilleggingen van bedrijven of bedrijfsonderdelen, boeteopleggingen, nalevingcommunicatie, keten- en opdrachtgeverbeïnvloeding en stelsel- en opsporingsonderzoeken.
-
Reflectie en signalering
Vroegtijdige signalering van nog onbekende fenomenen en nieuwe risico’s op het inspectiedomein blijft ook in 2018 een kernactiviteit. De inspecteurs in het veld zijn de oren en ogen van SZW; zij zien vaak als eerste nieuwe risico’s in de praktijk.
-
Risico's
De Inspectie werkt risicogestuurd. Zij analyseert welke risico’s kunnen optreden bij diverse groeperingen en welke gevolgen die kunnen hebben voor gezond, veilig, eerlijk werken en bestaanszekerheid.
-
Bedrijfsvoering
De Inspectie wil een moderne en wendbare organisatie zijn waar met een programmatische en projectmatige werkwijze integraal en flexibel wordt gewerkt.
-
Kerncijfers Inspectie SZW
De Inspectie SZW heeft de afgelopen jaren geïnvesteerd in risicogestuurd en effectgericht programmatisch werken. Bij het invullen van haar toezichtstaken maakt de Inspectie gebruik van een breed instrumentarium.
-
Colofon