Lees wat de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid inhoudt en hoe je deelneemt.

Meer naar elkaar omkijken

De Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid creëert maatschappelijke aandacht voor eenzaamheid onder ouderen. Samen brengen we een trendbreuk teweeg zodat wij in de samenleving meer – en meer vanzelfsprekend – naar elkaar omkijken. Zo kunnen ouderen meedoen en voelen ze dat ze ertoe doen. Ook als ze minder vitaal en actief zijn.

Beeld logo's deelnemers Nationale Coalitie
152 bedrijven en organisaties nemen deel. Een beweging met haar wortels breed in de samenleving.

Vele sectoren

Bedrijven en organisaties uit vele sectoren zijn vertegenwoordigd. De Nationale Coalitie is breed in de samenleving geworteld.

Zoals Maggi, Resto VanHarte en Go mingle

Het merk Maggi, sociaal buurtrestaurantketen Resto VanHarte en vriendschapsplatform Go mingle lanceerden vorig jaar het platform ‘Ik kook van harte voor jou’. Dat deden ze samen, omdat ze elk vanuit hun corebusiness bijdragen aan het project. Lees meer

Impact voor ouderen

De activiteiten van Coalitiedeelnemers hebben – soms indirect – impact voor ouderen. Ze zijn landelijk vertegenwoordigd.

Zoals SeniorWeb

Beeldbellen, online boodschappen bestellen, samen een spelletje via internet spelen. Veel mensen gebruiken in deze ‘quarantainetijd’ internet meer dan ooit. Sommige ouderen vinden internet moeilijk. SeniorWeb biedt hulp met praktische uitleg. Want wanneer mensen digitaal vaardig zijn, blijken ze meer sociale contacten te hebben en minder in een sociaal isolement terecht te komen. Lees meer

Landelijk-lokaal

Bij het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid zijn 233 gemeenten (stand mei 2021) aangesloten. Landelijke organisaties met lokale afdelingen of filialen brengen we in contact met de lokale coalities tegen eenzaamheid in deze gemeenten. Coalitiedeelnemers vragen we landelijk én lokaal een rol te spelen.

Zoals Jumbo Supermarkten

Jumbo faciliteert haar filialen met een speciale handreiking om zich in te zetten voor oudere klanten die behoefte hebben aan contact. In Utrecht is de winkel in de Merelstraat deelnemer in de lokale coalitie tegen eenzaamheid. Bekijk deze video

Beeld aanjager Neelie Kroes
“Laten we er met z’n allen onze schouders onder zetten. Dan moet het toch niet moeilijk zijn om de eenzaamheid van onze mede-Nederlanders kleiner te laten worden?” Neelie Kroes, voormalig minister en eurocommissaris, is aanjager van de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid.

Samenwerken

Coalitiedeelnemers kunnen desgewenst samenwerken in uitdagende en onverwachte vormen. Nieuwe kruisverbanden kunnen zorgen voor nieuwe kansen. Voor een eenmalige actie of structureel.

Zoals Margriet, Libelle, KBO-PCOB, Greetz én PostNL

Hoe kun je in een tijd van gedwongen thuis zijn helpen? Tijdschriften Margriet en Libelle, ouderenbond KBO-PCOB, kaartjeswebsite Greetz en PostNL vonden elkaar vorig jaar april om 134.000 ouderen met een tijdschrift en een kaartje een hart onder de riem te steken. Lees meer

Deelnemen gaat zo

Deelname staat open voor landelijke bedrijven, organisaties en overheidsinstellingen die kunnen bijdragen aan het verminderen van eenzaamheid onder ouderen.

  • Landelijke uitstraling. Deelnemers zijn in het hele land actief en/of hebben een landelijke uitstraling waardoor ouderen uit het hele land hun vestigingen bezoeken.
  • Met ouderen. Medewerkers en vrijwilligers van de deelnemers komen in contact met ouderen of hun werk heeft invloed op hen.

Kosteloos

Deelname aan de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid is kosteloos. Je logo komt op de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid-website en we nemen je mee in onze communicatie.

Neem contact op

Geef je interesse hier door en we nemen contact met je op voor een afspraak. Ook maak je ons blij met een e-mail: eenzaamheid@minvws.nl.

Een tegen eenzaamheid logo