Pakketbezorgers PostNL signaleren eenzaamheid in Rotterdam

De bezorgers van PostNL komen weleens eenzaamheid tegen als ze pakketten bezorgen. Daar wilde het bedrijf iets mee doen. In samenwerking met de gemeente Rotterdam startte PostNL daarom 29 september 2020 een pilot in de wijk Hillegersberg-Schiebroek met 15 speciaal geïnstrueerde bezorgers die eenzaamheid kunnen melden. “Zo hoeven bezorgers niet meer te blijven lopen met de signalen.”

“Alleen samen kunnen we een beweging tegen eenzaamheid maken. We hebben iedereen nodig: van de bakker tot de wijkverpleegkundige en dus ook bezorgers.”

PostNL is in 2019 partner geworden van de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid. Merel Koppen, health solutions manager bij PostNL: “We staan midden in de maatschappij. Daardoor komen we dicht bij eenzaamheid. Vooral de chauffeurs die medische hulpmiddelen en zorgpakketten rondbrengen, komen het weleens tegen. Soms is de bezorger zelfs het enige contact van iemand. Daar wilden we iets mee.”

Zo ontstond het idee voor de pilot met het Signaalpunt tegen Eenzaamheid, samen met de gemeente Rotterdam.

Pilot in Rotterdam

Het idee: als chauffeurs denken dat iemand eenzaam is, kunnen ze hun zorgen doorgeven. Merel: “Ze kunnen via een sms of whatsapp-bericht hun vermoeden van eenzaamheid melden. Welzijnsorganisatie DOCK pakt daarna volgens de juiste privacyregels de meldingen op. Zij gaan binnen 48 uur naar het adres om te kijken of iemand echt eenzaam is en of er een vervolgactie nodig is.” De bezorgers zijn niet verplicht om signalen te melden. “Het uitgangspunt is hun eigen behoefte. We geven ze alleen een plaats om hun zorgen met vertrouwen neer te leggen.”

Versterken en aanvullen

Beiden zijn heel tevreden over de samenwerking. Fattouch: “PostNL kan goed signaleren aan de voorkant. Hun bezorgers komen overal. Wij als gemeente, en ook DOCK, houden ons juist bezig met de hulp achter de voordeur. Op die manier versterken we elkaar.” De gemeente zet zich namelijk sinds 2014 in met dit Signaalpunt. Rotterdammers hebben inmiddels 600 meldingen gedaan. Merel: “Dankzij hun ervaring met de aanpak van eenzaamheid hoefden we niet alles zelf op te zetten, wat heel fijn was. Het bijzondere is dat we zulke verschillende partijen zijn: overheid, zorg en commercieel. Ons gezamenlijke doel brengt ons bij elkaar.”

“De gordijnen zijn altijd gesloten”

Bezorger Talha dacht meteen aan iemand. “De gordijnen zijn altijd gesloten. Ik denk dat ze hulp nodig heeft. Ik vind het zielig, want ik ken haar al 8 jaar en ze is altijd binnen.” Bekijk de video op de LinkedIn-pagina van PostNL over de pilot in Rotterdam.

“Het bijzondere is dat we zulke verschillende partijen zijn: overheid, zorg en commercieel. Ons gezamenlijke doel brengt ons bij elkaar.”

Samen een beweging maken

Fattouch Kamhi, teamleider bij de gemeente Rotterdam, vindt het mooi dat PostNL helpt signaleren. “Alleen samen kunnen we een beweging tegen eenzaamheid maken. We hebben iedereen nodig: van de bakker tot de wijkverpleegkundige en dus ook bezorgers. De beste manier om eenzaamheid te bestrijden, is door met z’n allen continu aandacht te hebben voor elkaar”, legt ze uit.

Daar is Merel het mee eens. “Met genoeg ogen en oren in de samenleving kunnen we echt iets tegen eenzaamheid doen.”

Vervolg?

PostNL wil bijdragen aan een duurzame aanpak van eenzaamheid. De pilot liep van oktober tot en met november 2020. PostNL vindt de pilot naar wens verlopen en onderzoekt hoe ze hier in de toekomst mee verder kan.

Fattouch is blij met een partner als PostNL. “Het is een prachtige aanvulling dat deze bezorgers ook signalen kunnen doorgeven. Zo’n grote partij heeft veel impact. Niet alleen als het gaat om eenzaamheid signaleren, maar PostNL kan ook andere bedrijven bewegen om partner te worden van de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid. Dat is precies wat we willen, want we kunnen het niet alleen. Laten we samen mensen uit hun isolement halen en weer zichtbaar maken.”

Jan in gesprek met oudere
Hij is 71 jaar, brengt nog steeds pakketjes rond en ontmoet dagelijks eenzame mensen. Jan van de Velden is PostNL’er en ambassadeur Eén tegen eenzaamheid in zijn woonplaats Rijen. Het zijn vooral medische spullen, waarmee hij vaak bij senioren aan de deur komt. “Veel eenzame senioren”, verduidelijkt hij. “Er was bijvoorbeeld een vrouw die regelmatig pakketjes bestelde. Steeds als ik langskwam, maakten we een praatje. Het viel me op dat de pakketjes zich ongeopend opstapelden in de gang. Ze bestelde alleen iets om aanspraak te hebben.” Niet alleen PostNL maar ook Jan persoonlijk zet zich nu in tegen eenzaamheid. Hij organiseerde onder meer een koffietafel. “Ik doe al 52 jaar vrijwilligerswerk, maar dit is het mooiste wat ik tot nu toe heb gedaan.”
Een tegen eenzaamheid logo