NLvoorelkaar matcht vraag en aanbod

Toen bleek dat zeker de helft van de vragen op NLvoorelkaar.nl te maken had met eenzaamheid, was het een logische stap om lid te worden van de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid. Directeur Jeroen de Punder: “We legden veel van onze contacten met organisaties voor het eerst via de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid. Nu werken we op allerlei manieren samen met onder andere het Oranje Fonds, Achmea en Resto VanHarte.”

NLvoorelkaar is het grootste vrijwilligersplatform van Nederland. “Dat is niet alleen landelijk, want we hebben ook 65 lokale platforms. Daarmee zorgen we elk jaar voor 100.000 matches tussen vrijwilligers en organisaties of particulieren die hen nodig hebben. Van een marketingvraag tot een maatje of een klus in de tuin”, legt Jeroen uit.

“Door een enquête onder onze deelnemers kwamen we erachter dat veel vragen gingen over eenzaamheid. Daar wilden we dus meer mee doen.”

Vrijwilligerswerk werkt

Een feitje uit het Trendrapport dat NLvoorelkaar in maart 2021 publiceerde: bijna de helft van de vrijwilligers geeft aan dat vrijwilligerswerk heeft geholpen om gevoelens van eenzaamheid te verminderen. Opdoen van nieuwe contacten is ook vaak reden om vrijwilligerswerk te gaan doen.

“Door een enquête onder onze deelnemers kwamen we erachter dat veel vragen gingen over eenzaamheid. Daar wilden we dus meer mee doen.”

Als geroepen

De uitnodiging van het ministerie van VWS om lid te worden van de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid kwam dan ook als geroepen. Jeroen: “Dat is inmiddels een aantal jaar geleden. Er waren regelmatig bijeenkomsten met andere partners van de Nationale Coalitie. Zo ontmoetten we bijvoorbeeld medewerkers van Resto VanHarte. Zij bieden mensen een gratis dinerontmoeting. Daar hebben ze veel vrijwilligers voor nodig. Met ons platform helpen we ze om die te vinden.”

Oneindig veel

En dat is zeker niet de enige Coalitiedeelnemer waar NLvoorelkaar mee samenwerkt. “We hebben bijna oneindig veel samenwerkingen”, vertelt Jeroen. “Achmea bijvoorbeeld, die in coronatijd al haar medewerkers heeft gewezen op het bestaan van NLvoorelkaar. Net als Young Shell, die haar 3.000 jongere werknemers heeft uitgedaagd om tijdens de coronacrisis via ons platform anderen te helpen. Of het Oranje Fonds, dat de landelijke vrijwilligersactiedag NLdoet organiseert. Als deelnemers na die dag iets willen blijven doen, verwijzen ze naar NLvoorelkaar. Andersom verwijzen wij mensen die langdurig een maatje willen zijn of zoeken, naar hen door. Zo werken we op allerlei manieren samen met organisaties: van NOC*NSF tot de Zonnebloem en van Humanitas tot Thuisgekookt.”

Ook tijdens de coronacrisis

Dat ging ook door toen het coronavirus uitbrak. Juist zelfs. Jeroen: “Het viel ons op dat vraag en aanbod elkaar niet goed konden vinden: op sommige plekken was een overschot, op andere juist een tekort aan vrijwilligers. In overleg met het ministerie hebben we vervolgens alle Nationale Coalitiepartners gebeld en gevraagd of ze nog vrijwilligers nodig hebben. Gemeenten en welzijnsinstellingen hielpen ook mee om de vraag los te krijgen, omdat veel eenzaamheid verstopt zit achter de voordeur. Dat pakte heel goed uit: tijdens de eerste coronagolf was er een stijging van maar liefst 800% in het aantal matches.”

Hulp met twee kanten

Tijdens de Week tegen Eenzaamheid 2020 hield NLvoorelkaar ‘kletskwartiertjes’. Medewerkers konden gebeld worden voor een praatje. Jeroen was erg onder de indruk van de man die hij zelf sprak. “Na een lastige, criminele jeugd en een drugsverleden was hij al tien jaar op het rechte pad. Maar door corona viel zijn dagritme helemaal weg en werd hij eenzaam. Ik raadde hem aan om in zijn buurt naar een inlooppunt te gaan en te kijken of hij iets kon doen. Een maand later hoorde ik dat hij dat gedaan heeft. Hij is vrijwilliger geworden en helpt nu mensen met klussen in de tuin. Zo heeft de hulp twee kanten: hij voelt zich minder eenzaam en helpt tegelijkertijd anderen. Dan weet je weer waar je het voor doet.”

Een tegen eenzaamheid logo