Hoe mooi is dat: fysiek én mentaal fit. Organisaties en bedrijven zetten sport en beweging in om mensen bij elkaar te betrekken en verbinden.

Biljarten

Biljartbond KNBB lanceerde eind vorig jaar in samenwerking met het Nationaal Ouderenfonds ‘Tijd voor Krijt’. Met het programma kunnen ouderen elkaar ontmoeten rond de biljarttafel. En voor plekken waar geen tafel staat, zijn tien mobiele biljarttafels beschikbaar. Bekijk de video hieronder en lees meer op tijdvoorkrijt.nl.


Foppe de Haan zei het ook al: dat sporten en dat bewegen dat is heel belangrijk, maar het sociale aspect is nog veel belangrijker.

Daar focussen heel veel landelijke sportbonden zich op.

TITEL:

Kevin van den Berg
Presentator opepingsevent Week tegen Eenzaamheid 2020.


De wandelbond, de fietsbond, de jeu de boules-bond én de biljartbond. Willem La Riviere, jij bent directeur van de koninklijke Nederlandse biljartbond. Het project dat jullie hebben dat heet Tijd voor Krijt. We zien het hier ook op deze biljarttafel staan en op dit krijtje.

Wat is Tijd voor Krijt voor project?

Zoals je ziet is het een kleine tafel, een aangepaste spelvorm en een mobiele tafel. Dus deze tafel kun je gewoon optillen, kun je heel makkelijk overal neerzetten, zoals hier, maar ook in sportkantines. We richten ons ook vooral op de sportkantines, op de voetbalkantines,

TITEL:
Willem La Riviere
Directeur KNBB

Om daar op een vast moment in de week, op een vast tijdstip de deuren te openen. En dan kunnen ouderen samenkomen. Het is echt een spel om mensen samen te brengen en of ze nou een potje gaan kaarten, potje sjoelen of inderdaad een potje biljarten of een kopje koffie, vandaar ook het logo, het kopje koffie.

Het gaat er uiteindelijk om om mensen samen te brengen.

Wat Marianne net ook heel goed zei: het gaat om samenbrengen.

Dat is ook de kern van sport. Sport is natuurlijk hartstikke mooi. Dat doen we heel goed als sportbond. Medailles winnen in allemaal competities, maar uiteindelijk is dit heel erg mooi, dat je mensen samenbrengt.

Maar vanuit de biljartbond wil je natuurlijk ook stimuleren dat mensen gaan biljarten.

Jullie hebben wat ervaring met het project. Wat merk je, wat voor reacties komen er binnen?

Ja, super positieve reacties. Je ziet dat mensen vaker komen, enorm het contact met elkaar opzoeken. En het leuke van deze spelvorm is dat
we er een extra bal bij hebben gedaan... waardoor het spel ook toegankelijk is voor mensen die misschien motorisch... wat minder goed
mee kunnen.

Ze kunnen makkelijker punten scoren, dus het is een heel toegankelijk spel geworden.

Dit is niet alleen voor mensen die motorisch niet goed mee kunnen.

Ik zou er ook echt...
- Ik leer het je wel.

Ik zou niet heel goed scoren.

Jullie doen dit samen met De Derde Helft, het project van het Ouderenfonds toch?

Ja, het OldStars programma De Derde Helft van het Ouderenfonds.

Want ja, wij richten ons vooral op de voetbalkantines... en dan is het natuurlijk fantastisch vanuit de nationale coalitie-gedachte... om inderdaad de samenwerking te zoeken met een partner als het Ouderenfonds, die het prachtige programma De Derde Helft al heeft. Daar sluit het heel mooi bij aan.

Waar moet dit project naartoe groeien? Hoe groot gaan we dit maken?

In 2022 bestaan wij als KNBB 111 jaar. Hoe mooi zou het zijn als we dan 111 locaties hebben?

Dat moet lukken toch?
- Daar gaan we voor.

Dankjewel, hartstikke mooi initiatief. Tijd voor Krijt.

TITEL:

Kijk wat jij kan doen!

EEN TEGEN EENZAAMHEID

www.eentegeneenzaamheid.nl

Voetbalherinneringen ophalen

Voetbal is emotie, verbondenheid en passie. Ouderen ontmoeten elkaar in het stadion waar ze onder leiding van vrijwilligers – vaak ook oud-spelers – herinneringen ophalen aan het rijke verleden van hun club. Zo haalt Stichting Football Memories Nederland ouderen uit een isolement. Lees meer op footballmemories.nl.

Afbeelding herinnering ophalende mannen bij Football Memories
Voetbalherinneringen ophalen.

“Football Memories doet iets bijzonders voor mensen. Mantelzorgers zien hun vader of partner weer op een manier die ze niet vaak meer meemaken: levendig en enthousiast.” Initiatiefnemer Arjen Pijfers.

OldStars

Speciaal voor de 55-plussers in Nederland heeft het Nationaal Ouderenfonds ‘OldStars’ ontwikkeld: sporten en bewegen in aangepaste spelvormen. In Nederland zijn er al 400 clubs waar ouderen terechtkunnen voor walking football, walking hockey en nog veel meer sporten tot rugby (!) aan toe. Lees meer op oldstars.nl.

Beeldtekst: Eén tegen eenzaamheid

Beeldtekst: Week tegen eenzaamheid

Kevin van den Berg - dagvoorzitter:

Hier, achter het stadion van Heracles Almelo, trainen de Gold Stars, een walking voetbalgroep speciaal voor de wat oudere sporters. En dit initiatief heeft de afgelopen tijd een belangrijke rol gespeeld in de bestrijding van eenzaamheid in Almelo, speciaal voor mevrouw Hüttner.

*Muziek speelt*

Kevin van den Berg:

Want u kon weer lekker sporten. Heeft u er zin in?

Marcella Hüttner - Gold Star:

Zeker, ja.

Kevin van den Berg:

Hoe bent u ooit bij de Gold Stars gekomen?

Marcella Hüttner:

Via een stukje in de krant. M'n man heeft een hartstilstand gehad na een voetbalwedstrijd. Nou, ik moet toegeven: ik ben Indisch, ik ben een beetje bijgelovig. Toen dacht ik: Dat moet ik doen.

Kevin van den Berg:

Naast het sporten, doen jullie veel meer met elkaar, toch?

Marcella Hüttner:

Ja. Wij hebben dan ook een derde helft hé, zoals de mannen. En dat is heel gezellig. En we gaan ook buiten het voetbal dingen met elkaar doen. Dat haalt mij gewoon uit mijn isolement.

Kevin van den Berg:

Ja. Nou is het ook tijd om iets te gaan doen, toch? Kom, laten we gaan.

*Muziek speelt*

Foppe de Haan - voetbaltrainer:

Achter de bal aan hé, hé. Kom op.

Kevin van den Berg:

Foppe, jij bent aanjager van Eén tegen eenzaamheid. Is sport een goed middel in de bestrijding van eenzaamheid?

Foppe de Haan:

Ja, dat is zelfs een uitstekend middel. De ontmoeting is misschien wel het meest belangrijk. Dus je komt ergens, je hebt samen een plek waar je heen gaat, elke week weer. En je hebt wat om over te praten: Hoe was het vorige week? Maakte je toen die mooie goal of niet? En wat zei die trainer? En toen deden we dit samen. Dat soort dingen, wat normaal in de kantine van een sportclub of van een voetbalclub altijd een grote rol speelt. Elkaar een beetje uitdagen, een beetje jennen, dat zit hier ook in. Het is gewoon fantastisch.

Kevin van den Berg:

En dan mevrouw Hüttner, vind je dat ze een beetje aanleg heeft?

Foppe de Haan:

Ze doet het omdat ze het leuk vindt, omdat ze het mooi vindt en ze er graag bij wil zijn. Ze is met 70 begonnen of zo, dat is wel geweldig, dat je dat doet.

*Muziek speelt*

Marcella Hüttner:

Ja.

Mari‘lle Oosterhuis - coalitielid KomErbij Almelo:

Coalitie KomErbij is echt een verbinder en zo kwamen wij natuurlijk ook de Gold Stars tegen. En hoe mooi is het om eenzaamheid te verbinden met de Gold Stars, bewegen, gezelligheid, gezamenlijkheid. Dat is eigenlijk het hele doel van de coalitie KomErbij.

Kevin van den Berg:

Als we kijken naar mevrouw Hüttner, wat hebben jullie voor haar dan kunnen betekenen?

Mari‘lle Oosterhuis:

Ik denk dat wij heel erg de verbinding hebben gedaan tussen mevrouw en tussen de Gold Stars, doordat wij de verbinding zijn met heel veel partijen, het in de media zetten, in de social media, en dat zo mensen de Gold Stars hebben gevonden. Ik denk dat wij heel snel schakelen binnen heel veel organisaties, maar ook vooral tussen de burgers in Almelo, om ze te verbinden aan een partij, om ze te verbinden aan een activiteit. Ik denk dat dat echt de kracht is van KomErbij. In Almelo hebben we echt gemerkt dat het werkt.

Kevin van den Berg:

Mevrouw Hüttner. Ik ga u even uit het spel halen. Ah, nu mist u de bal.

Marcella Hüttner:

Ja.

Kevin van den Berg:

Is het lekker om weer te sporten?

Marcella Hüttner:

O, heerlijk. Ik kijk er elke week naar uit, en ook naar de groep. En het is echt lekker, het is fijn.

Kevin van den Berg:

Dan ga ik je niet langer onderbreken. Ga maar gauw.

Marcella Hüttner:

Dankjewel.

Kevin van den Berg:

Tot snel.

Dus het is niet alleen het sociale aspect, maar het is natuurlijk ook gewoon die beweging. Dat zou ik ook eens moeten doen.

*Muziek speelt*

Beeld aanjager Foppe de Haan
“Sport is een uitstekend middel. De ontmoeting is misschien wel het belangrijkst. Je komt ergens, je hebt samen een plek waar je heen gaat, elke week weer. En je hebt wat om over te praten.” Foppe de Haan, voetbaltrainer, is aanjager van de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid.

Samen bewegen in het park

Leuke beweegactiviteiten op loopafstand, goedkoop en zonder verplichtingen. Dat is waar 65-plussers volgens GoldenSports behoefte aan hebben. Op 60 plekken biedt GoldenSports daar nu een antwoord op. Onder begeleiding van een professional bewegen groepjes ouderen op veilige afstand van elkaar in de buitenlucht. Grote kans dat deelnemers ook buurtgenoten zijn. En elkaar na en buiten de training blijven ontmoeten. Lees meer op goldensports.nl.

Beeld GoldenSports - Cruijffcourt
Ouderen bewegen met GoldenSports.

“GoldenSports is van de deelnemers en de vrijwilligers. Er ontstaan spontaan nieuwe initiatieven; samen fietsen of wandelen. Maar niks moet en dat houdt de sfeer ongedwongen.” Oprichter Leonie Everts.

Bridgen

Bridgen is goed voor de hersenen en levert veel sociale interactie op. Eén op de tien 65-plussers speelt bridge. Met ‘Denken en Doen’ ontwikkelde de Bridgebond een eenzaamheidsinterventie die ouderen helpt een nieuw sociaal netwerk te ontwikkelen. 74 gemeenten hebben al aan het project meegedaan. Lees meer op bridge.nl.

Beeld BridgeBond Denken en Doen
Bridgen tegen eenzaamheid.

Jeu de boules

In de zomer van 2022 vindt het EK Petanque in ‘s-Hertogenbosch plaats. Aan het EK is een maatschappelijk programma gekoppeld. In dat programma is jeu de boules, bij uitstek een sociale en kleinschalige activiteit, het centrale middel om kwetsbare ouderen samen te brengen. Met plezier én in beweging. In juni start More2Win de pilot, samen met onder andere de Nederlandse Jeu de Boules Bond. Lees meer op njbb.nl.

Beeld Jeu de Boule-baan
Samen in beweging met jeu de boules.

“Petanque kan ingezet worden als prachtig middel om ouderen op een laagdrempelige en toegankelijke manier kennis met elkaar te laten maken binnen wijk of buurt.” Twan Beckers, directeur Nederlandse Jeu de Boules Bond.

Een tegen eenzaamheid logo