Sinds de ratificatie van het VN-Verdrag voor de rechten van mensen met een handicap, groeit de intentie bij festivalorganisatoren om hun festivals toegankelijk te maken. Het Best Kept Secret festival is daar een mooi voorbeeld van: ‘Onze mening: festivals moeten er zijn voor iedereen.’

‘Elk jaar leren we weer een beetje bij’

Best Kept Secret krijgt jaarlijks zo’n 45 aanvragen van mensen met een handicap binnen. Van de vraag of er een aangepast toilet aanwezig is tot aan het verzoek of iemand dichterbij de ingang van het festivalterrein mag parkeren. Op elk verzoek gaat de festivalorganisatie persoonlijk in en zoekt samen met de aanvrager naar een oplossing. ‘Want,’ zegt Daan de Bruijn, marketeer van Best Kept Secret, ‘we willen dat iedereen zich welkom voelt op ons festival. Dat betekent ook dat we het goed toegankelijk maken voor onze bezoekers met een handicap.’

Daarnaast krijgen mensen met een beperking (en hun eventuele begeleiders) bij Best Kept Secret een zogenoemde MiVIP-kaart. Daan: ‘Met deze kaart hebben ze toegang tot het rolstoeldek bij het hoofdpodium of tweede podium. Van daaruit hebben ze goed zicht op de optredende artiesten. Verder bieden we standaardfaciliteiten aan, zoals aangepaste toiletten bij de EHBO posten.’

‘Een toegankelijk festival geeft mij het gevoel van vrijheid’

Blijven leren en verbeteren

Pauline Gransier is slechthorend, zit in een elektrische rolstoel en heeft al mening Nederlands en buitenlands festival bezocht. Wat het voor haar betekent dat een festival toegankelijk is? Pauline: ‘In een woord alles. Het geeft mij het gevoel dat ik niet een last ben, waar pas achteraf aan wordt gedacht. Het geeft mij het gevoel dat ik gezien word. Een toegankelijk festival geeft mij het gevoel van vrijheid.’

Daan is eerlijk: ‘Een festival toegankelijk maken, is niet altijd even eenvoudig. We hebben met vallen en opstaan veel geleerd de afgelopen jaren. En niet altijd gingen plannen, zoals we vooraf bedacht hadden, in de praktijk even goed. We nemen feedback van onze bezoekers dan ook serieus en doen zo veel als mogelijk ons best om verbeteringen door te voeren. Elk jaar leren we weer een beetje bij.’

Pauline Gransier met haar vriend

Communicatie en service

Maar waar begin je als je als festivalorganisator je event toegankelijk wilt maken? Communicatie is key, volgens Marianne Dijkshoorn, auteur van het boek 'Maak je event toegankelijk voor iedereen'. Zij geeft met haar organisatie ‘Welkom Toegankelijkheid & Evenementen’ advies op maat aan organisatoren die hun festival of event toegankelijk willen maken. ‘Vermeld op je festivalwebsite wat er is geregeld voor mensen met een beperking.’, aldus Marianne. Pauline beaamt dat: ‘Mijn hart maakt al een sprongetje van blijdschap als ik de informatie over toegankelijkheid op de festivalwebsite zie staan. ‘Ook goede service verlenen is belangrijk’, vervolgt Marianne haar verhaal. ‘Ga naar mensen met een beperking toe vanuit gastvrijheid en vraag of en hoe je ze kunt helpen.’

Op beide thema’s heeft Best Kept Secret het afgelopen jaar flink ingezet, met resultaat. Daan: ‘Dat hebben we teruggezien in de respons: een flink aantal mailtjes met lovende kritieken van bezoekers met een beperking. Daar zijn we uiteraard heel trots op.’

‘Ga naar mensen met een beperking toe vanuit gastvrijheid en vrij of en hoe je ze kunt helpen’

Conferentie toegankelijkheid

Op 10 oktober vindt de conferentie Toegankelijkheid van popconcerten en evenementen plaats, georganiseerd door het ministerie van OCW. ‘Het doel van deze conferentie is om het gesprek tussen de culturele sector en gehandicaptenorganisaties te stimuleren en best practices uit te wisselen’, zegt beleidsmedewerker Lodi Deiman van het ministerie van OCW. ‘Daarbij gaat het over toegankelijkheid in de volle breedte. Dus naast de fysieke toegankelijkheid, gaat het bijvoorbeeld ook om de toegankelijkheid van de beleving, het aanbod en de communicatie (website en kaartverkoop). Met elkaar willen we tot actie te komen. Dat kan zijn in de vorm van een kennisnetwerk/leergemeenschap, of bijvoorbeeld het maken van een mapping.’

‘Het gaat om realiteitszin: Wat is de vraag, wat is er mogelijk en hoe kun je dat helder communiceren?’

Tijdelijke setting

Marianne: ‘Het komt dus uiteindelijk neer op het bieden van maatwerk, naast basisfaciliteiten, zoals een drempelvrije zone, een brede in- en uitgang en goede aangepaste wc’s. Daarbij is het voor mensen met een beperking soms wel goed om te beseffen dat festivals tijdelijk zijn. Er kan uiteraard veel geregeld worden, maar niet alles.’

Daan: ‘Een lastig ding voor ons blijft bijvoorbeeld de begaanbaarheid van wegen en parkeervelden. Vanwege de natuurlijke omgeving is het lastig om elke hoek van het festivalterrein bereikbaar te maken. Ook weersomstandigheden hebben veel invloed. We zijn dus soms in onze mogelijkheden beperkt.’ Willem Westermann van de Vereniging Van Evenementenmakers (VVEM) vult aan: ‘Het gaat om realiteitszin. Wat is de vraag, wat is er mogelijk en hoe kun je dat helder communiceren, zodat de doelgroep niet voor vervelende verrassingen komt te staan.’

Programma MKB Toegankelijk

Om de leden van de VVEM te helpen hun festivals en events toegankelijk te maken, heeft Westermann met hulp van MKB-Nederland een actieplan opgezet. ‘Daarin bespreken we wat je kunt doen om je festival toegankelijker te maken. En als je bepaalde zaken hebt geregeld, hoe je dat naar je doelgroep communiceert. Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, zegt hierover: ‘Met dit programma stimuleren we brancheorganisaties en ondernemers om werk te maken van toegankelijkheid voor klanten en gasten met een beperking. Want iedereen moet kunnen meedoen, dát is onze ambitie.’ MKB-Nederland is bestuurlijk partner van het programma Onbeperkt meedoen!