Illya Soffer, directeur Ieder(in), initiatiefnemer van de Week van de Toegankelijkheid

Het lijkt zo vanzelfsprekend: even het groen opzoeken met mooi weer, of een gezellig avondje uit naar het theater. Gewoon kiezen waar je zin in hebt in je vrije tijd. Die wens hebben mensen met een beperking ook. Maar de realiteit laat zien dat slechts 1 op de 5 mensen met een fysieke beperking die vrije keuze daadwerkelijk heeft. Voor mensen met een verstandelijke beperking is dit zelfs nog lager.

'Gewoon kiezen waar je zin in hebt in je vrije tijd. Die wens hebben mensen met een beperking ook'

Dat heeft alles te maken met de toegankelijkheid. Daarom staat de Week van de Toegankelijkheid dit jaar in het teken van vrije tijd. Want er is veel mogelijk op dit gebied, als er goed over de toegankelijkheid wordt nagedacht. Zo heeft Natuurmonumenten inmiddels tientallen routes ontsloten voor mensen met een beperking. En lanceerde het Rijksmuseum onlangs een videotour in Nederlandse Gebarentaal voor hun dove en slechthorende bezoekers.

Deze en meer voorbeelden komen voorbij in De Week van de Toegankelijkheid. Een week waarin dit onderwerp alle aandacht krijgt die het verdient. Met ruim 200 activiteiten die door heel het land plaatsvinden. Variërend van een prikkelarm winkeluurtje tot aan een museumbezoek voor blinden en slechtzienden. Activiteiten georganiseerd door studenten, particulieren, ondernemers en belangenbehartigers. Ook grote landelijke organisaties, overheden en hele sectoren dragen hun steentje bij.

'Die aandacht uit verschillende hoeken is mooi'

Die aandacht uit verschillende hoeken is mooi. Het laat zien dat toegankelijkheid een onderwerp is geworden waar steeds meer mensen hun schouders onder willen zetten. Mensen die duidelijk willen maken dat toegankelijkheid om meer gaat dan alleen het opheffen van fysieke drempels. Bejegening, gastvrijheid en doen wat nodig is om verschillende groepen met een beperking te bereiken. Daar draait het om.

De Week van de Toegankelijkheid is inmiddels in volle gang; afgelopen maandag gaf minister Hugo de Jonge het startsein. Dat gebeurde in het Rijksmuseum. Daar waar al onze nationale kunstschatten staan tentoongesteld en inmiddels door iedereen bewonderd kunnen worden. Het was prachtig.

Illya Soffer
Directeur Ieder(in), initiatiefnemer van de Week van de Toegankelijkheid