Elk kind wil meedoen, dingen meemaken en erbij zijn. In de klas, op schoolreis of bij die ene wedstrijd van zijn broertje of zusje. Maar als je als kind (langdurig) ziek bent, is dat vaak lastig. Stichting Kind en Ziekenhuis en de Vodafone Foundation hebben daar iets op gevonden: de AV1 robot. Een robot die werkt als de ‘ogen, oren en stem’ van het kind.

Een paar klikken op de iPad en ze zit in de klas. Puck van 6,5 is vanwege een stofwisselingsziekte en een ziekte aan haar darmen al een paar keer opgenomen geweest in het ziekenhuis. Maar dankzij de AV1 robot kan ze toch naar school. Puck: ‘Ik kan alles zien wanneer ik met mijn vinger heen en weer ga over het scherm. En ik vind het grappig dat wanneer ik op een knopje druk, het hoofd van de robot gaat knipperen.’ ‘Daarmee kan ze aangeven dat ze een vraag heeft’, vult moeder Afke aan. Puck: ‘En als ik op een ander knopje druk, gaat er een lampje aan. Dat betekent dat ik wil luisteren.’

‘Belangrijk voor hen is dat ze normaal mee blijven doen. Dat kan dankzij deze AV1 robot’

Aansluiting houden

Het was een berichtje op Facebook van Stichting Kind en Ziekenhuis, waardoor Afke enthousiast raakte over de AV1 robot. Afke: ‘Het leek mij heel handig. Alleen al voor het contact dat Puck hierdoor zou houden met haar klasgenootjes.’ Dat is voor Stichting Kind en Ziekenhuis één van de belangrijkste redenen waarom zij de robots beschikbaar stellen. ‘De kinderen om wie het hier gaat, zijn vaak chronisch ziek. Daardoor voelen zij zich al anders. Belangrijk voor hen is dat ze normaal mee blijven doen. Dat kan dankzij deze robot’, vertelt Eva Schmidt-Cnossen, projectmanager bij Stichting Kind en Ziekenhuis. ‘De robots halen op een makkelijke en laagdrempelige manier zieke kinderen uit hun isolement’, vult Louise Meijer, voorzitter van de Vodafone Foundation aan. ‘Zij voelen zich minder eenzaam doordat zij contact houden met vrienden en klasgenoten.’

Het bedrijf No Isolation heeft de AV1 robot ontwikkeld. Deze van oorsprong Noorse start up gaat eenzaamheid en onvrijwillig sociaal isolement tegen door communicatiemiddelen te ontwikkelen voor mensen die hierdoor getroffen worden. De Vodafone Foundation is onder andere verantwoordelijk voor de financiering en connectiviteit van de robots. Stichting Kind en Ziekenhuis regelt onder meer het uitleenproces van de robot. Meijer: ‘Met de Vodafone Foundation zetten we mobiele technologie in om het leven van mensen in een kwetsbare positie te verbeteren. We willen dat iedereen kan deelnemen aan de samenleving. Met het programma Bondgenoten dragen we al 2,5 jaar bij aan het verkleinen van sociale uitsluiting.’ Via dit programma stellen de Vodafone Foundation en Stichting Kind en Ziekenhuis de robots beschikbaar.

Gratis beschikbaar

De AV1 robot is niet voor iedereen bereikbaar. Daarom stellen de Vodafone Foundation en Stichting Kind en Ziekenhuis 25 AV1 robots gratis beschikbaar aan kinderen met een langdurige ziekte. Meer weten? Ga naar https://www.mijn-bondgenoot.nl/robotlenen/leen-een-robot.

‘Het onderzoek laat zien dat zieke kinderen zich minder eenzaam voelen door het contact met leeftijdsgenootjes via een AV1 robot’

Onderzoek

Stichting Kind en Ziekenhuis deed onderzoek naar de invloed van de AV1 robot op het sociaal welbevinden van kinderen die de robot gebruiken. Eva: ‘Het onderzoek laat zien dat zieke kinderen zich minder eenzaam voelen door het contact met leeftijdsgenootjes via een AV1 robot. De kinderen voelen zich meer verbonden met de klas en hebben hierdoor het gevoel dat ze erbij horen en geaccepteerd worden.’

Afke ziet dat ook bij haar dochter: ‘Ik zie echt verschil nu we de AV1 robot gebruiken. Toen we de AV1 robot nog niet hadden en Puck na een ziekenhuisopname weer terugkwam op school, vertoonde ze claimgedrag richting haar klasgenootjes. Ze was natuurlijk een tijd uit beeld geweest. Nu is dat niet meer het geval. Door de AV1 robot kan ze toch mee blijven doen wanneer ze in het ziekenhuis ligt of thuis is. Daardoor blijft ze aansluiting houden met haar klasgenootjes.’

Puck volgt de les op school via de iPad vanuit huis.

Eigen regie

Met de robot wordt ook een stukje eigen regie teruggeven aan het kind. Eva: ‘Dat zit in kleine dingen. Zo blijft de AV1 robot bijvoorbeeld altijd aan staan. Het kind bepaalt zelf wanneer hij in- of uitlogt. Afke: ‘Met Pucks juf hebben we daar wel duidelijk afspraken over gemaakt. Als de juf bijvoorbeeld aangeeft dat het even niet uitkomt, omdat ze druk bezig is met een ander kind, dan loggen we uit. Maar voor de rest kiest Puck zelf wanneer ze er wel en niet bij wil zijn.’

‘Doordat de AV1 robot klein en compact is, kun je hem ook makkelijk meenemen naar andere plekken'

Door de ogen van een robot

Net als Afke reageerde ook Pucks school enthousiast op de robot. Afke: ‘Puck zit op een school die sowieso al veel doet met robotica. Er werden dan ook gelijk brieven naar de ouders van Pucks klasgenootjes gestuurd om hen hierover te informeren. En de klasgenootjes van Puck vinden het zelf ook leuk. Af en toe gaan ze om de AV1 robot heen staan en zwaaien ze naar haar. Van tevoren hebben we aan de klas uitgelegd hoe alles werkt. We zijn zelfs met de AV1 robot en een aantal kinderen op de gang gaan staan. Zo konden ze met eigen ogen zien wat Puck normaal ziet als ze door de ogen van de robot kijkt.’

Ogen die overigens verder kunnen kijken dan alleen het klaslokaal. Eva: ‘Doordat de AV1 robot klein en compact is, kun je hem ook makkelijk meenemen naar andere plekken. Denk aan een schoolreisje, familie-uitje of een sportwedstrijd van een broertje of zusje. Een gezin heeft de robot zelfs een keer meegenomen naar het WK in Frankrijk.’

Programma Volwaardig Leven

Met het programma Volwaardig leven wil het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de zorg voor mensen met een beperking beter passend maken en voorbereiden op de toekomst. Dit doen we onder andere met de Innovatie-impuls. Met dit project maken we het voor mensen met een beperking en zorgverleners makkelijker om technologie toe te passen. Op de website Volwaardig leven vindt u meer informatie over het programma en de Innovatie-impuls.