Na een zomer drie maanden in Roemenië te zijn geweest, was ik met mijn moeder uit eten in Amsterdam. In het restaurant ging ik op zoek naar een wc en ik was blij verrast toen de ober me trots hun rolstoeltoilet liet zien. Na maanden survivallen in de ontoegankelijke cafés van Boekarest heb ik stiekem – en tot mijn eigen verbazing – van geluk gehuild toen ik de aangepaste ruimte binnenkwam.

Portretfoto van Mari Sanders, regisseur met een beperking
Regisseur Mari Sanders

Het zijn dit soort momenten dat je écht voelt wat fysieke toegankelijkheid betekent: vrijheid om te gaan en (soms figuurlijk) te staan waar je zou willen zijn. Vrijheid, maar ook waardigheid. Het gevoel dat er over je beperking is nagedacht, naar je om is gekeken.

Dat is ook precies de gemene deler van de voorbeelden in dit magazine. Of het nu gaat over drempelvrij winkelen, inclusieve architectuur, toegankelijke gemeenten of stationsomgevingen of over aangepaste woningen. Onderwerpen die voor meer dan 2 miljoen mensen gaan over essentiële vragen als: hoe vrij ben ik? Heeft iemand stilgestaan bij mijn beperking? Hoor ik erbij? Meedoen begint namelijk áltijd bij toegankelijkheid.

'Laten we, nu het land weer opengaat, er samen voor zorgen dat het zich opent voor iedereen'

Wanneer er op het Binnenhof nagedacht wordt over het ‘nieuwe’ normaal zou ik willen pleiten voor een nieuwe term: de ‘nieuwe’ beschaving. Een samenleving waar mensen uit de doelgroep, architecten en ondernemers samen komen om te werken aan de publieke ruimte. Waar gastvrijheid en toegankelijkheid één en dezelfde term zijn. Waar politiek en beleidsmakers inzien dat een omgeving die rekening houdt met mensen met een beperking, uiteindelijk een vriendelijkere plek is voor iedereen. Met of zonder handicap. 

Velen van ons voelden zich de afgelopen tijd aan huis gekluisterd door een virus dat vergezeld werd door angst en onzekerheid. Laten we, nu het land weer opengaat, er samen voor zorgen dat het zich opent voor iedereen. Hoe we dat gaan doen? De inspiratie is te vinden bij al deze mensen die hard werken deze nieuwe beschaving werkelijkheid te laten worden.

Mari Sanders,

Regisseur

www.marisanders.nl