Het coronavirus heeft een grote impact op ons allemaal. Voor mensen met een beperking kunnen de gevolgen extra groot zijn. Zo kunnen ze zich door hun handicap of rolstoelgebruik maar moeilijk in de anderhalvemetersamenleving bewegen. Voorkomen dat noodzakelijke maatregelen mensen met een beperking uitsluiten, is in deze crisistijden dus nog belangrijker geworden. Ook moeten we ervoor zorgen dat iedereen goed geïnformeerd en betrokken blijft.

Rick Brink, minister van Gehandicaptenzaken, een initiatief van KRO-NCRV
Rick Brink, minister van Gehandicaptenzaken, een initiatief van KRO-NCRV (Fotograaf Stijn Ghijsen)

In dit e-zine leest u goede voorbeelden van hoe mensen met een beperking of chronische ziekte tijdens de coronacrisis wel mee kunnen blijven doen. Zo leest u hoe mensen met een beperking dankzij het protocol Toegankelijk Dagje Uit van bijvoorbeeld een uitstapje naar de dierentuin kunnen genieten. Ik ben zelf woordvoerder van de community Toegankelijk Dagje uit en weet uit eigen ervaring hoe belangrijk het is dat dit goed is geregeld. Ook leest u hoe de dovengemeenschap blij is met de tolk Nederlandse Gebarentaal die de persconferenties over coronamaatregelen en het achtuurjournaal vertaalt. Het is fantastisch dat gebarentaal op deze manier wordt omarmd en de Tweede Kamer en Eerste Kamer inmiddels ook achter de erkenning ervan als officiële taal staan. Zo zorgen we ervoor dat gebarentaal heel normaal wordt.

'Het is fantastisch dat gebarentaal op deze manier wordt omarmd en de Tweede Kamer en Eerste Kamer inmiddels ook achter de erkenning ervan als officiële taal staan'

Het is ook mooi om te zien dat er bijvoorbeeld een routekaart voor de gehandicaptenzorg is gekomen die in goed overleg met de sector is opgesteld. Er is zoveel diversiteit onder mensen met een beperking. Daarom is het belangrijk dat de sector ruimte krijgt om op een passende manier invulling te geven aan de coronamaatregelen.

We zien ook hoe bestaande initiatieven door het coronavirus ‘vleugels’ hebben gekregen. Zo lezen we in deze e-zine over de gehandicaptensector en het initiatief om te voorkomen dat bewoners vereenzamen. Digitaal bellen draagt daar enorm aan bij en wordt massaal door mensen met een licht verstandelijke beperking omarmd. Daarbij gaat het niet alleen om videobellen met familie en vrienden, maar ook om het digitaal volgen van bijvoorbeeld lessen in tekenen en handvaardigheid. Instellingen zijn op dat punt heel creatief geworden. Het biedt ook kansen voor mensen met een beperking om straks na de crisis digitaal thuis te kunnen werken en studeren. Daarnaast doen instellingen er alles aan om informatie over corona begrijpelijker te maken.

Tegelijkertijd moeten we ook waakzaam blijven en van de lessen leren die de coronacrisis ons brengt. Als er morgen een vaccin zou zijn, moeten we niet meteen terugkeren naar het ‘normale’ patroon. Laten we de goede dingen bewaren. En laten we tot die tijd solidair met elkaar zijn, tussen generaties en mensen met en zonder beperking. Alleen zo helpen we elkaar door deze moeilijke tijd heen en krijgen we corona eronder.

Rick Brink,

Minister van Gehandicaptenzaken, een initiatief van KRO-NCRV