Tamara van Ark, minister voor Medische Zorg en Sport bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Tamara van Ark, minister voor Medische Zorg en Sport bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

In dit e-zine leest u de verhalen van Niek, Juda, Corina en Sangeeta. Mensen zoals u en ik die gewoon een fijn leven willen leiden, en liefst zoveel mogelijk zelf willen bepalen hóe ze dat doen. Helaas is dat voor hen soms minder vanzelfsprekend. Ze komen drempels tegen – zichtbare en onzichtbare. Waardoor ze niet mee kunnen spelen, werken, sporten of winkelen. Dat moet echt anders. En het kán ook anders.

Technologie en design kunnen daar heel veel in betekenen. We denken er nauwelijks over na maar alles in onze omgeving is ontworpen; het bestek waarmee we eten, de bank in onze woonkamer en de brievenbus om de hoek. Technologie en design ondersteunen ons op allerlei terreinen, omdat ze precies aansluiten bij wat we nodig hebben en leuk vinden.

Ik vind het fantastisch dat er ook steeds meer aandacht komt voor wat technologie en design kunnen betekenen voor mensen met een beperking. Dat zijn twee miljoen Nederlanders, voor wie ik me heel graag inzet. Als minister voor Medische Zorg en Sport doe ik dat onder meer met de programma’s Onbeperkt meedoen, Volwaardig Leven en het communicatieprogramma Zorg van Nu.

Laten we mensen met een beperking vanaf het begin betrekken bij het ontwikkelen van technologie en design

Niek, Juda, Corina en Sangeeta helpen ons met hun verhalen en ervaringen. Zo werkte Niek mee aan het What if Lab Onbeperkt meedoen. Het ministerie van VWS zocht de samenwerking op met designstudio’s en een aantal partijen om samen na te denken hoe drempels voor mensen met een beperking bij winkelbezoek weggenomen kunnen worden. Zodat winkelen voor iedereen een gezellige vrijetijdsbesteding wordt. Corina kan met hulp van een app gezonder koken en Sangeeta kan haar werk beter uitvoeren met nieuwe technologie. Een prachtig voorbeeld van maatwerk zijn ook de aanpassingen aan de gameapparatuur van Juda, waardoor hij nu lekker met zijn broers kan gamen. Allemaal voorbeelden die laten zien wat technologie en design kunnen bijdragen aan het leven van mensen met een beperking.

Laten we daarom mensen met een beperking vanaf het begin betrekken bij het ontwikkelen van technologie en design. Zodat nieuwe ontwikkelingen voor iedereen toegankelijk zijn. Zo kunnen we samen die inclusieve samenleving weer een stapje dichterbij brengen!

Tamara van Ark,
Minister voor Medische Zorg en Sport,
Ministerie Volksgezondheid, Welzijn en Sport