Het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) is in 2017 gestart met het veranderprogramma ‘JenV Verandert’. Waar staat het ministerie voor en hoe werken wij daaraan?

Samen voor een rechtvaardig, veilig Nederland

Een samenleving waarin iedereen veilig is. Waar je rechten worden gerespecteerd en beschermd – los van je opvattingen of levensstijl. Waar we meningsverschillen en ruzies op een rechtvaardige en daadkrachtige manier oplossen. En mensen die de wet overtreden opsporen, vervolgen, berechten en bestraffen volgens duidelijke regels. Een samenleving waar je je als slachtoffer beschermd voelt, en waar je goede opvang en begeleiding krijgt. Waar ook anderen bescherming kunnen vinden wanneer die in hun land van herkomst ontbreekt.

Voor die samenleving maken wij als ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) ons elke dag sterk. Met duizenden collega’s in vele onderdelen en diensten, en met talrijke mensen bij andere overheden, bedrijven en instellingen. Alleen mét elkaar lossen we de ingewikkelde vraagstukken op waarvoor we dagelijks komen te staan. Een veilig en rechtvaardig Nederland. Dat doen we samen!

Ons werk maakt het verschil

Werken bij JenV is voortdurend zoeken naar balans. Bijvoorbeeld tussen de rechten van slachtoffers en verdachten, of tussen veiligheid en privacy. Dat zijn lastige afwegingen, en we laten als dat kan graag zien waarom we bepaalde keuzes maken. Nederland staat de afgelopen jaren steevast in de top 10 van landen met een goed functionerende, veilige rechtsstaat. Met recht iets om trots op te zijn. Die positie willen we graag houden.

Dat lukt als we bij alles wat we doen het maatschappelijk resultaat voorop zetten. Als we snel inspelen op wat er in onze samenleving gebeurt, op nieuwe spelers, nieuwe vragen en nieuwe oplossingsmogelijkheden. Gewoontes loslaten waar die niet meer werken. En structuren en werkprocessen aanpassen die in de weg zitten. Dat is niet altijd makkelijk. In 2016 startte JenV Verandert met de opdracht een beweging in gang te zetten die na het beëindigen van het programma niet meer stopt. Met een helder doel voor ogen:

JenV is een open en transparante organisatie; een betrouwbare partner voor burger, bedrijf, bestuur en media, die resultaat levert in een veranderende samenleving.

Daartoe werken we langs zes lijnen;

  1. Informatie en communicatie:
    Samenleving en politiek weten snel wat er speelt op het terrein van JenV.
  2. Continue leren:
    We nemen tijd om te leren en waar dat kan verbeteren we ons werk.
  3. Professioneel organiseren:
    Professionals hebben ruimte voor onverwachte oplossingen, managers sturen op resultaat.
  4. Visie en strategie:
    We maken keuzes op basis van een gezamenlijke koers.
  5. Interne verbinding:
    We werken over de kolommen heen aan complexe maatschappelijke vragen.
  6. Verbinding met buiten:
    We werken samen met iedereen die kan bijdragen aan een veilig en rechtvaardig Nederland.

Meer informatie over het veranderprogramma is te vinden op het online communityplatform jenvconnect.