Kernwaarden

Deskundig, Betrouwbaar en Samen

Ons organisatieverhaal is gebaseerd op onze kernwaarden. Iedere organisatie heeft, net als een mens, eigenschappen of drijfveren die laten zien waar zij voor staat. Deskundig, Betrouwbaar, Samen zijn de kernwaarden van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW.) Onze kernwaarden zijn de belangrijkste waarden die overkoepelend gelden voor het ministerie en zijn kennis- en uitvoeringsorganisatie. 

Als IenW werken we 24 uur per dag aan een land waarin het goed en veilig wonen, werken en leven is voor iedereen. Een mooier Nederland. Hier zetten we dagelijks al onze deskundigheid voor in. Met onze innovaties leveren we een toekomstgerichte bijdrage aan een goed leven voor zoveel mogelijk mensen. Nu en overmorgen. Dat lukt ons niet alleen. Daarom werken we samen met veel verschillende organisaties en mensen. Altijd opgavegericht, vanuit een breed perspectief, met oog voor de individuele mens en een luisterend oor voor onze stakeholders. We hebben respect voor elkaar. We bieden mensen, zowel binnen als buiten IenW, de ruimte waar het kan om het verschil te maken. Daarbij geldt afspraak is afspraak. Betrouwbaarheid zit in ons DNA. We doen wat we zeggen en we zeggen wat we doen, zowel intern als extern. We werken zo voorspelbaar en transparant mogelijk. En we staan open voor het geven en ontvangen van feedback. 

Het verhaal van IenW: ken jij ons verhaal?

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat werkt aan een mooier Nederland. Samen zorgen we voor een bereikbaar land met sterke dijken, waarin je veilig verblijft en van A naar B komt. Voor een land met schone lucht, een schone bodem en schoon water. Een land waar we zuinig zijn op grondstoffen en materialen zoveel mogelijk opnieuw gebruiken. Waar we ons duurzaam verplaatsen. Een land met ruimte voor mogelijkheden. Dat vraagt om een ministerie dat verbindt: niet alleen plaatsen en ideeën, maar vooral mensen. Alles voor een mooier Nederland.


Het verhaal van IenW bestaat uit een aantal vaste onderdelen: een slogan, hoofdtekst en kernboodschappen. Per element volgt een beschrijving over de toepassing.

Slogan

Slogan: Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat werkt aan een mooier Nederland

Dit is de kernachtige formulering die weerspiegelt welke betekenis wij als ministerie willen geven aan wat we doen voor Nederland en haar inwoners. Binnen ons ministerie wordt gewerkt aan een veelheid van onderwerpen. In de slogan ‘IenW werkt aan een mooier Nederland’ komen deze onderwerpen samen. Het vangt waar we met al onze werkzaamheden naartoe willen bewegen. De slogan vertelt niet letterlijk wat we doen, maar laat mensen voelen wat we voor hen betekenen. 

Voorbeelden toevoeging tweede zin

Aan deze slogan kun je een tweede, functionele of beschrijvende zin toevoegen waarmee je uitlegt hóe IenW werkt aan een mooier Nederland. Een tweede zin kan op verschillende manieren worden ingevuld:

1. Op een wat hoger abstractieniveau: ‘Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat werkt aan een mooier Nederland.’

  • ‘Met schone lucht, een schone bodem en schone rivieren.’
  • ‘Waar we materialen zoveel mogelijk opnieuw gebruiken.’
  • ‘Waar je veilig en snel van A naar B komt. De vrijheid hebt om je te verplaatsen. ‘
  • ‘Waar we ons duurzaam verplaatsen en de lucht schoonhouden.’
  • ‘Waar we luchtvervuiling tegengaan.’
  • ‘Waar duurzaamheid en mobiliteit hand in hand gaan.’

2. Of heel concreet, op bijvoorbeeld projectniveau: ‘Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat werkt aan een mooier Nederland.’

  • ‘Waar statiegeld op kleine plastic flesjes zorgt voor minder zwerfafval’.
  • ‘Waar door een park kan worden gewandeld, waar voorheen het verkeer over de A9 reed.’  

Je kunt zelf ook een passende tweede zin bedenken. Stem dit dan wel even af met het corporate communicatieteam van de directie Communicatie IenW (corporatecommunicatie@minienw.nl). We denken namelijk graag met je mee en kunnen toetsen of jouw tweede zin in het geheel past. 

Praatplaat IenW werkt aan een mooier Nederland

Klik hier voor de praatplaat.

Basisverhaal, kernboodschappen en voorbeelden

Het basisverhaal is:

Samen zorgen we voor een bereikbaar land met sterke dijken, waarin je veilig verblijft en van A naar B komt. Voor een land met schone lucht, een schone bodem en schoon water. Een land waar we zuinig zijn op grondstoffen en materialen zoveel mogelijk opnieuw gebruiken. Waar we ons duurzaam verplaatsen. Een land met ruimte voor mogelijkheden. Dat vraagt om een ministerie dat verbindt: niet alleen plaatsen en ideeën, maar vooral mensen. Alles voor een mooier Nederland.


Deze boodschap willen we graag in elke communicatie-uiting overbrengen. Aanvullend kun je inzoomen/nader ingaan op een van de drie kernboodschappen van IenW: bereikbaar, leefbaar en veilig. Hieronder zie je een uitwerking van de kernboodschappen inclusief voorbeeldprojecten.

Illustratie van een elektrische auto met mensen eromheem.

Bereikbaar

Verbonden met elkaar Voorbeelden die je kunt uitlichten
We beheren, onderhouden en vernieuwen onze wegen, het spoor en onze waterwegen. Bij dit werk passen we de laatste inzichten, de nieuwste technieken en innovaties toe. Nationaal Toekomstbeeld Fiets, A2 Maastricht, Zeesluis IJmuiden, MIRT-projecten. 
We innoveren, gaan op zoek naar slimme oplossingen en combineren verschillende functies, zodat reizigers moeiteloos, comfortabel en veilig van A naar B komen. Sleutelprojecten Stations, Spoorboekloos treinen, Mega fietsenstalling Utrecht CS, LSNed, Vernieuwde aanleg A1. 
We stimuleren duurzaam vervoer en dringen de impact van mobiliteit op het milieu terug. De keuze voor openbaar vervoer, de auto of de fiets is aan jou. We zorgen er zo goed mogelijk voor dat de impact van je reis op het milieu en klimaat zo klein mogelijk is, door CO2 uitstoot steeds verder terug te dringen.   Groei deelmobiliteit, Multifuel tankstations, aanleg laadpalen en laadstations, Slim Reizen initiatief, Werkgeverspact, Luchtvaartnota 2020-2025. 

We zorgen voor veilig transport van mens, dier en goederen, binnen onze landsgrenzen, in de lucht en op de Noordzee.  

Nederland is goed verbonden met de rest van de wereld. Buurlanden zijn goed per trein bereikbaar. Voor een goede internationale bereikbaarheid is ook luchtvaart een veilige en snelle vorm van vervoer. We zetten we ons actief in voor het terugdringen van geluidsoverlast voor omwonenden en het verduurzamen van de luchtvaartsector. Dat is cruciaal voor een gezonde toekomst voor de luchtvaart. 

Internationale treinverbindingen, PHS-treinverbinding OV SAAL (Schiphol-Amsterdam-Almere-Lelystad), Luchtruimherziening. 
Illustratie van een persoon die glas in de glasbak gooit.

Leefbaar

Voor een goed leven Voorbeelden die je kunt uitlichten
We bereiden Nederland voor op klimaatverandering en maken verduurzaming mogelijk. Hoogwaterbeschermingsprogramma, Delta Corridor, Walstroom, Investering in LED- verlichting, IenW zelf klimaatneutraal maken, MVI inkoopbeleid, Windmolenpark Tweede Maasvlakte, klimaatprogramma’s, zonnepanelen Gaasperdammertunnel, zonnepanelen op RWS-areaal.
We houden de lucht, bodem en het water in Nederland schoon en gezond. Daar zetten we ons elke dag voor in. Schone Lucht Akkoord, Greendeal Zero Emissie stadsdistributie, Verbetering luchtkwaliteit NSL, Project Microplastics, Vismigratie bij stuwen en sluizen, Landelijke Asbest Volgsysteem. Beperken geluidsoverlast snelwegen, Forse investeringen in geluidwerende maatregelen.
We zijn zuinig op materialen en grondstoffen. We gaan hier verantwoord mee om. Van hergebruik maken we de norm. Zo werken we toe naar een volledig circulaire economie in 2050. Samen met het bedrijfsleven de hoeveelheid plastic terugdringen. Statiegeld op flesjes en blikjes, Afvalscheiding. Met steeds meer producenten maken we afspraken over duurzame producten die langer meegaan, minder verpakkingsmateriaal en minder afval.
Illustratie van een auto voor een campagnebord van BOB

Veilig

Een veilige leefomgeving voor iedereen Voorbeelden die je kunt uitlichten
We beschermen Nederland tegen de stijging van de zeespiegel en andere gevolgen van de klimaatverandering. Onze dijken zijn sterk, onze steden en dorpen klimaatadaptief. We delen kennis, kunde en ervaringen in de strijd tegen klimaatverandering. Ruimte voor de Rivier, Early Warning Centre KNMI, Kennisprogramma zeespiegelstijging, kustonderhoud, kustbewaking, dijkversterkingen en onderhoud waterkeringen, Afsluitdijk. 
We werken aan een veilige leefomgeving zonder schadelijke stoffen in onze lucht, bodem en water. We gaan afvaldumping en lozingen van gevaarlijke stoffen tegen. We stellen kaders voor de veiligheid van bedrijfsmatige activiteiten met gevaarlijke stoffen.  ILT-vangsten, APU-verbod, Monitoring Waterkwaliteit, Regelgeving en akkoorden rondom gebruik van gevaarlijke stoffen. Regulering veilig (her)gebruik aardgasnet voor waterstof’ en ‘Regulering veiligheid grootschalige energieopslag (buurtbatterijen, ondergronds e.d.)
We zorgen voor veilige netwerken: een sterk watersysteem, veilige (water)wegen, een veilig spoornetwerk. ERTMS-programma, Responsetijd RWS bij ongevallen en slecht weer.
We zorgen voor veilig transport van mens, dier en goederen, binnen onze landsgrenzen, in de lucht en op de Noordzee. BOB-campagne, MONO-campagne, Programma doortrappen, Telefoonverbod op de fiets, Strategisch plan verkeersveiligheid, Nautische radar op de Noordzee.

Handige links

Het Communicatiekompas biedt rijksambtenaren handige communicatietools om te komen tot passende communicatiestrategieën, goede kernboodschappen tot functionele en praktische communicatiemiddelen. Elke tool voorziet je ook van kennis en tips.