Zorg, ondersteuning en gezondheid
An international comparison of care for people with intellectual disabilities
An exploration
Isolde Woittiez, Evelien Eggink, Lisa Putman en Michiel Ras
Mensen met een verstandelijke beperking zijn vaak niet in staat zelfstandig een huishouden te voeren, hun financiën te beheren, te participeren op de arbeidsmarkt of deel te nemen aan vrijetijdsactiviteiten. Deze studie richt zich op een internationale vergelijking naar zorg en ondersteuning voor mensen met een verstandelijke beperking (VG-zorg).
Naar de publicatie
De Wmo 2015 in praktijk
De lokale uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning
Lia van der Ham, Maaike den Draak, Wouter Mensink, Peggy Schyns en Esther van den Berg. M.m.v. Pepijn van Houwelingen en Isabella van de Velde
Hierin wordt geschetst hoe gemeenten hun lokale Wmo-beleid vormgeven samen met partijen in het veld en welke veranderingen in de praktijk te merken zijn sinds de invoering van de Wmo 2015. Zowel perspectieven van gemeenten komen aan bod, als die van andere partijen, zoals zorgverzekeraars, belangenbehartigers en gebruikers van Wmo-ondersteuning. Dit is een deelrapport uit de Evaluatie Hervorming Langdurige Zorg (HLZ).
Naar de publicatie
Een lokaal sociaal contract
Voorwaarden voor een inclusieve samenleving
Kim Putters
Van gemeenten en sociale netwerken wordt veel verwacht als het gaat om zorgzaamheid naar hulpbehoevende mensen. Toch ligt er ook een duidelijke opdracht voor de landelijke overheid en kennisorganisaties. Wat is de sociale basis waar burgers op kunnen rekenen? Wanneer leidt informele hulp tot goede uitkomsten voor mensen en wanneer niet? Dit essay formuleert een agenda. Het is mede gebaseerd op de oratie door Kim Putters op 15 september 2017, uitgesproken in Rotterdam.
Naar de publicatie
Een (on)gezonde leefstijl
Opleiding als scheidslijn
Stéfanie André (RU), Gerbert Kraaykamp (RU), Roza Meuleman (RU)
In dit onderzoek worden verschillen in individuele leefstijluitingen, de stapeling van meerdere (on)gezonde uitingen, de rol van de sociale context (zoals de buurt waarin men woont, het opleidingsniveau van de ouders, of het opleidingsniveau van de partner) en de nationale context (door een vergelijking met de opleidingsverschillen andere Europese landen) onder de loep genomen. De publicatie is gebaseerd op informatie uit de zevende ronde van de European Social Survey (ESS) verzameld in 2014/2015.
Naar de publicatie
Kwetsbaar en eenzaam?
Risico’s en bescherming in de ouder wordende bevolking
Cretien van Campen, Frieke Vonk en Theo van Tilburg (VU Amsterdam)
Deze studie biedt inzichten in de ontwikkeling van eenzaamheid in de samenleving en bij individuele burgers. In het bijzonder bij drie kwetsbare groepen, namelijk: ouderen, verpleeghuisbewoners en mensen die zich melden bij de Wmo voor ondersteuning. Tevens verkent deze studie de achterliggende factoren die samen leiden tot sterke gevoelens van eenzaamheid.
Naar de publicatie
Maatschappelijke ondersteuning: keuzes van cliënten en beleid van gemeenten
Anna Maria Marangos
Welke keuzes in ondersteuning maken mensen met een lichamelijke beperking en in hoeverre zijn verschillen in individuele achtergrondkenmerken en verschillen in gemeentelijk beleid hierop van invloed? Hierbij is ruim aandacht voor het speelveld van de Wmo op macro-, meso- en microniveau.
Naar de publicatie
Net als thuis
Wooninitiatieven opgezet door ouders voor hun kinderen met een beperking
Inger Plaisier en Mirjam de Klerk
In dit kwalitatieve onderzoek verkennen we wie de ouders achter deze initiatieven zijn, waarom ze dit hebben gedaan en wie er in de woonvormen wonen. Beheeraspecten, succesfactoren en knelpunten en toekomstbeeld komen aan de orde. We hebben gesproken met zowel ouders als professionals die adviseren en enkele zorgaanbieders.
Naar de publicatie
Veranderde zorg en ondersteuning voor mensen met een beperking
Landelijke evaluatie van de Hervorming Langdurige Zorg
Mariska Kromhout, Nora Kornalijnslijper en Mirjam de Klerk (red.)
Het SCP is, in samenwerking met andere kennisinstituten, nagegaan welke ontwikkelingen sinds 1 januari 2015 hebben plaatsgevonden in de zorg en ondersteuning en welke ervaringen verschillende typen actoren (zoals zorgvragers, mantelzorgers, gemeenten, zorgverleners, indicatiestellers en cliëntondersteuners) hiermee hebben. Op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) voert het SCP over de periode 2015 tot en met 2017 de landelijke evaluatie uit van de Hervorming Langdurige Zorg. Na diverse deelrapporten is dit het overkoepelende eindrapport.
Naar de publicatie