Tekst Mariska Bijsterbosch en Svenja Zijm

Een week nadat 23 Europese lidstaten de gezamenlijke intentie voor Permanent Gestructureerde Samenwerking (PESCO) hadden ondertekend, kwamen ruim 85 studenten en young professionals bijeen om met beleidsmakers van Buitenlandse Zaken en Defensie te praten over de veranderingen in het Europese veiligheids- en defensiebeleid tijdens de conferentie ‘In Defence of Europe’. Met initiatieven als PESCO, het Europees Defensiefonds en nieuwe EU-NAVO-samenwerking laat Europa zien dat veiligheid topprioriteit is. Tijd om te horen wat de beleidsmakers, academici en ondernemers van de toekomst daarvan vinden, zo vonden de ministeries.

Plenaire vergaderzaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken
Opening in de plenaire zaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken

Europese thema's

Na een inleidende plenaire sessie van Pieter Jan Kleiweg de Zwaan, plaatsvervangend directeur-generaal Politieke Zaken, verdeelt de groep zich over vier break-out sessies met elk een ander thema: ontwikkelingen op het gebied van Europese defensiesamenwerking, uitdagingen voor Europese missies en operaties, bilaterale en multilaterale defensiesamenwerking in de EU en samenwerking tussen de EU en de NAVO. De uitkomst van de verschillende sessies vertalen de groepen vervolgens naar een one-minute elevator pitch. De organisatie bespeurt tijdens deze sessie zeker een aantal diplomaten in spé.

Breakout sessies

Wereldwijd, voor een veilig Nederland

De pitches geven blijk van inzicht in de kansen en complexiteit van defensiesamenwerking. Zo wijst de eerste groep op de potentie die PESCO heeft om samenwerking op het gebied van defensie efficiënter te maken. Ook worden de mogelijke voor- en nadelen van Europese defensiesamenwerking voor Nederland afgewogen en spreekt een van de deelnemers over de koppeling van externe veiligheid aan onze interne veiligheid. Deze opmerking haakt aan bij de boodschap waarmee directeur veiligheidsbeleid Hester Somsen de avond afsluit. Het Nederlands buitenland- en veiligheidsbeleid neemt de toegenomen verwevenheid van interne-externe veiligheid als uitgangspunt en daarom zet Nederland zich in de toekomst in: ‘Wereldwijd, voor een veilig Nederland.’

‘In defence of Europe’ werd georganiseerd door de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie in samenwerking met Instituut Clingendael, het Nederlands Genootschap voor Internationale Zaken, de Universiteit Leiden en de Jonge Atlantici van de Atlantische Commissie.