Het aantal ransomware-aanvallen is de afgelopen jaren flink toegenomen, ook onder mkb-bedrijven. Toch denken veel ondernemers dat zij geen interessant doelwit zijn. Ten onrechte, zo ondervond ook Gerke van de Ven met haar onderneming Boven.nl.

Hackers wisten in het computersysteem van haar bedrijf binnen te dringen en belangrijke bestanden te versleutelen. Ze boden aan om tegen een geldbedrag de bestanden weer te ontsleutelen. Kortom: Gerke kreeg te maken met een ransomware-aanval. In deze video vertelt Gerke hoe dit in zijn werk ging en hoe een back-up uiteindelijk hun redding bleek te zijn.

Het is dus een misvatting dat je als zzp’er of mkb-ondernemer geen interessant doelwit bent voor hackers. Naast deze misvatting gaan er meerdere mythen rond over cybersecurity, die niet of slechts deels waar zijn. In onderstaande infographic heeft het Digital Trust Center 6 hardnekkige mythen met de bijbehorende feiten onder elkaar gezet.