Tekst Brigitte van Tienen
Foto Martijn Beekman

Een supermarkt waar je online boodschappen bestelt, een aannemer die je omgevingsvergunning digitaal regelt. Een thuiszorgorganisatie die bij haar patiënten van een afstand een oogje in het zeil houdt of een universiteit die colleges livestreamt. Steeds meer organisaties én mensen vertrouwen op digitale technologie voor hun opleiding, inkomen of gezondheid. Die technologie wordt alleen maar belangrijker. Juist ook nu we door corona meer thuis zijn en meer vanuit huis werken en ondernemen. Dit e-zine gaat over cyberveiligheid, want het is voor onze toekomst belangrijk dat we de digitale systemen beschermen die we nodig hebben voor ons welzijn en onze welvaart.

Samen met het Digital Trust Center (DTC) duiken we dieper in de wereld van cyberveiligheid en ondernemers die thuiswerken. Van zzp'er tot en met grootbedrijf: het DTC helpt ondernemers met informatie en advies om veilig digitaal te ondernemen. Michel Verhagen (programmamanager DTC) vertelt waarom je als bedrijf moet investeren in cyberveiligheid en wat DTC voor ondernemers kan betekenen.

Het Expertisecentrum Cyberweerbaarheid (ECCW) werkt samen met het DTC. Het ECCW helpt met scans, workshops en bijeenkomsten bij het cyberweerbaar maken van het mkb in Limburg. Jeroen Duijsens (projectmanager ECCW) legt uit wat het expertisecentrum doet en wat zij uiteindelijk willen bereiken.

Als bureau voor personeelswerving vindt VIE People het juiste talent voor iedere fase van een start-up of scale-up. Wendy van Ierschot (oprichter en investeerder in gespecialiseerde technologie) vertelt in een interview meer over cyberveiligheid bij innovatieve en snelgroeiende bedrijven. Hoe wordt dit geregeld bij VIE People en hoe hebben andere bedrijven dit geregeld?

Maak ook kennis met ondernemer Gerke van de Ven. In de video in dit e-zine vertelt zij het verhaal van de ransomware aanval waarmee zij te maken kreeg en hoe dat uiteindelijk nog is afgelopen.

Er is op het gebied van digitale veiligheid veel te doen en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat helpt daar graag bij. Van harte reiken wij u de hand om samen te werken aan cyberveiligheid.

Mona Keijzer,
Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat