Hoe verloopt een vraaggestuurd onderzoek?

  • Intake: De eerste stap is om met de opdrachtgever de daadwerkelijke informatiebehoefte te bepalen. Op basis van een intakegesprek achterhalen wij de centrale onderzoeksvraag. Wat wil de opdrachtgever echt weten en waarom?
     
  • Team samenstellen: We stellen een onderzoeksteam samen. Hierbij streven we ernaar om de juiste persoon op het juiste onderzoek in te zetten. Het gewenste tijdspad en de benodigde kennis zijn hier richting gevend.
     
  • Opdrachtbevestiging: In een opdrachtbeschrijving zetten wij uiteen wat de onderzoeksvraag is en  wat de beste aanpak is om tot antwoord van deze vraag te komen. Deze wordt zowel door de ADR als de opdrachtgever ondertekend. Dit om de wederzijdse verwachtingen te managen.
  • Uitvoeren onderzoek: De uitvoering van het onderzoek bestaat veelal uit onderzoeksmethodieken als documentstudie, interviews, maar ook wel enquête, tijdlijnanalyse en soms observatie.
     
  • Rapportage: De resultaten van het onderzoek worden gepresenteerd in een rapport.  Op de bevindingen van het onderzoek vindt hoor-en wederhoor plaats met de gecontroleerde en de opdrachtgever voordat wij het rapport definitief maken. In een managementreactie kan de opdrachtgever zijn reactie op het rapport geven. Deze managementreactie wordt binnen 2 weken opgesteld door de opdrachtgever en door de ADR integraal opgenomen in het definitieve rapport.

Uiteraard willen wij ook graag blijvend leren en evalueren wij na afronding van een onderzoek graag samen met de opdrachtgever hoe de uitvoering van het onderzoek en de samenwerking is verlopen.