AgendaEen greep uit de activiteiten van de komende periode
September 2018 - november 2018
De Signapore International Cyber Week 2018 is een vijfdaagse cyberconferentie voor experts uit de hele wereld. De nadruk tijdens de SICW 2018 ligt op internationale en regionale samenwerking, ontwikkeling van cyberecosystemen en innovatie.
Tijdens de SICW vindt op 19 en 20 september de Annual Meeting van het Global Forum on Cyber Expertise plaats en is ook een bijeenkomst van commissarissen van de Global Commission on the Stability of Cyberspace.
Van 17-21 september vindt de jaarlijkse plenaire bijeenkomst van het Internationale Atoomenergie Agentschap (IAEA) plaats. Naast alle 170 landen die lid zijn van de IAEA nemen ook vertegenwoordigers van de nucleaire industrie en NGO's vanuit de hele wereld deel aan de bijeenkomst. Tijdens de bijeenkomst worden onderwerpen die te maken hebben met het vreedzame gebruik van nucleaire energie besproken.
Op 23 september is het weer "The Hague International Open Day". Eén van de internationale organisaties die zijn deuren opent voor het publiek is de OPCW. Dit is je kans om het hoofdkwartier van de OPCW aan de Johan de Wittlaan van binnen te zien en meer te weten te komen over wat de OPCW en de 193 aangesloten landen doen om chemische wapens de wereld uit te helpen. Er is een uitgebreid programma met verschillende activiteiten voor jong en oud. Meer info over de open dag kun je op deze website vinden.
Aanname van nieuwe Good Practice documenten gericht op terugkerende families, nexus tussen georganiseerde misdaad en terrorisme, homegrown terrorisme en bewijsvergaring. Daarnaast focus op samenwerking GCTF - VN en lancering nieuwe initiatieven.
In 2018 zal de International Telecommunication Union (ITU) Plenipotentiary Conference voor de 20e keer bijeenkomen in Dubai, Verenigde Arabische Emiraten. De ITU-lidstaten beslissen tijdens deze conferentie over de toekomstige rol van de organisatie bij de ontwikkeling van ICT over de hele wereld. De conferentie bepaalt daarnaast het algemene beleid van de Unie; keurt vierjarige strategische en financiële plannen goed; en kiest het senior managementteam van de organisatie, de lidstaten van de Raad en de leden van de Radioreguleringsraad.
Tijdens de conferentie “Responsible Behaviour in Cyberspace: Novel Horizons” zullen verschillende paneldiscussies en keynotes plaatsvinden over uiteenlopende onderwerpen zoals cybernormen en internationaal recht, machtsdynamiek, statelijke versus niet-statelijke/industriële actoren, en institutionele perspectieven. Het gehele programma is in het Engels. De conferentie vindt plaats in Den Haag.
De IGF wordt in Parijs door de secretaris-generaal van de Verenigde Naties bijeengeroepen als een open, inclusief en multistakeholderplatform. Alle belanghebbenden komen hier samen om openbare beleidskwesties te bespreken die verband houden met de kernelementen van internetbeheer. Het debat is geclusterd in acht thema’s: cybersecurity, vertrouwen en privacy; digitale inclusie en bereikbaarheid; opkomende technologieën; de evolutie van internet governance; mensenrechten, gender en jeugd; innovatie en economische ; media en inhoud; en technische operationele onderwerpen.
De ‘Berlin Security Conference’ (BSC) is een jaarlijkse bijeenkomst op veiligheids- en defensiegebied. Dit jaar vindt de BSC plaats op 27-28 november 2018. Het thema van BSC-2018 is "European Security and Defence – remaining transatlantic, acting more European". De Europese defensiesamenwerking en de trans-Atlantische band, twee zeer actuele politieke onderwerpen, zullen centraal staan.
Nederland is dit jaar medeorganisator van de BSC. Zeker in het licht van de strategische partnerschap tussen Duitsland en Nederland vormt deze conferentie een uitstekende gelegenheid om enerzijds de uitgebreide Duits-Nederlandse samenwerking en anderzijds de Nederlandse visie op Europese defensiesamenwerking en actuele veiligheidsvraagstukken voor het voetlicht te brengen.
Zie ook: https://www.euro-defence.eu/
De conferentie van FOC, die dit jaar in Berlijn plaatsvindt, biedt een open platform voor alle belanghebbenden - overheden, het maatschappelijk middenveld, de particuliere sector en anderen - om relevante informatie te delen, gezamenlijke strategieën te ontwikkelen en inspanningen te bundelen in de richting van hun wederzijds doel van een op mensenrechten gebaseerd internet.