AgendaEen greep uit de activiteiten van de komende periode
Oktober 2018 - november 2018
In 2018 zal de International Telecommunication Union (ITU) Plenipotentiary Conference voor de 20e keer bijeenkomen in Dubai, Verenigde Arabische Emiraten. De ITU-lidstaten beslissen tijdens deze conferentie over de toekomstige rol van de organisatie bij de ontwikkeling van ICT over de hele wereld. De conferentie bepaalt daarnaast het algemene beleid van de Unie; keurt vierjarige strategische en financiële plannen goed; en kiest het senior managementteam van de organisatie, de lidstaten van de Raad en de leden van de Radioreguleringsraad
Tijdens deze middag wordt door de Directie Veiligheidsbeleid duiding gegeven aan het Nederlandse beleid in de Sahel. Ook wordt er door een expert van Clingendael achtergrond gegeven bij de regio. Het doel is om nieuwe civiele experts te werven voor de Civiele Missie Pool en om (toekomstige) civiele experts te enthousiasmeren voor een uitzending naar de Sahel.
De jaarlijkse Terugkomdag is voor civiele experts die momenteel uitgezonden zijn of recentelijk een uitzending hebben afgerond. De dag staat in het teken van het uitwisselen van kennis en ervaringen tussen de civiele experts en het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Ter herinnering aan de bijdrage aan internationale missies door politiefunctionarissen, KMar-functionarissen en civiele experts in het buitenland is als teken van respect de Herinneringsmedaille Internationale Missies ingesteld. Op donderdag 1 november wordt deze medaille aan hen uitgereikt.
Minister Blok organiseert in samenwerking met de Koning van Jordanië een informele ministeriële bijeenkomst, het zogenaamde Aqaba proces. Dit is een initiatief van Koning Abdullah II gericht om de internationale samenwerking op het gebied van contraterrorisme verder te ontwikkelen. Tijdens de bijeenkomsten wordt er gesproken over de huidige dreiging die uitgaat van terrorisme en de wijze waarop landen zich hiertegen kunnen beschermen. De bijeenkomsten hebben iedere keer een andere geografische focus, bij deze editie ligt de nadruk op Europa. Tijdens de informele meeting, die wordt voorgezeten door minister Blok, spreken 35 landen en internationale organisaties zoals de VN, EU en de NAVO over Homegrown terrorism, het voorkomen van gewelddadig extremisme en terugkerende buitenlandse strijders.
Tijdens de conferentie “Responsible Behaviour in Cyberspace: Novel Horizons” zullen verschillende paneldiscussies en keynotes plaatsvinden over uiteenlopende onderwerpen zoals cybernormen en internationaal recht, machtsdynamiek, statelijke versus niet-statelijke/industriële actoren, en institutionele perspectieven. Het gehele programma is in het Engels. De conferentie vindt plaats in Den Haag.
Op 6 en 7 november vinden de jaarlijkse DVB-Terugkomdagen plaats. Op deze dagen komen onze medewerkers die zich op ambassades in het buitenland bezighouden met uiteenlopende veiligheidsthema's, terug naar Den Haag. Hier worden de collega’s bijgepraat over (beleids)ontwikkelingen op het gebied van veiligheidsbeleid, en delen de deelnemers met elkaar hun bevindingen vanuit de verschillende landen. Dit jaar zal specifiek stil worden gestaan bij de in het voorjaar uitgekomen Geïntegreerde Buitenland- en Veiligheidsstrategie (GBVS). Wil je hier alvast meer over lezen? Klik dan hier!
De IGF wordt in Parijs door de secretaris-generaal van de Verenigde Naties bijeengeroepen als een open, inclusief en multistakeholderplatform. Alle belanghebbenden komen hier samen om openbare beleidskwesties te bespreken die verband houden met de kernelementen van internetbeheer. Het debat is geclusterd in acht thema’s: cybersecurity, vertrouwen en privacy; digitale inclusie en bereikbaarheid; opkomende technologieën; de evolutie van internet governance; mensenrechten, gender en jeugd; innovatie en economische ; media en inhoud; en technische operationele onderwerpen.
Op 19 en 20 november vindt de Conference of States Parties to the Chemical Weapons Convention plaats in Den Haag. Hier spreken alle landen (193 stuks!) die het Chemisch Wapenverdrag hebben ondertekend om de implementatie van het verdrag te overzien.
Meer informatie over de Conference of States Parties is hier te vinden.
Tijdens de Review Conferentie van het Chemisch Wapenverdrag komen alle ondertekenaars in Den Haag samen om alle operaties onder de vlag van het Chemisch Wapenverdrag te herzien en de strategische richting van de Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons voor de komende vijf jaar en verder te bepalen.
De ‘Berlin Security Conference’ (BSC) is een jaarlijkse bijeenkomst op veiligheids- en defensiegebied. Dit jaar vindt de BSC plaats op 27-28 november 2018. Het thema van BSC-2018 is "European Security and Defence – remaining transatlantic, acting more European". De Europese defensiesamenwerking en de trans-Atlantische band, twee zeer actuele politieke onderwerpen, zullen centraal staan.
Nederland is dit jaar medeorganisator van de BSC. Zeker in het licht van de strategische partnerschap tussen Duitsland en Nederland vormt deze conferentie een uitstekende gelegenheid om enerzijds de uitgebreide Duits-Nederlandse samenwerking en anderzijds de Nederlandse visie op Europese defensiesamenwerking en actuele veiligheidsvraagstukken voor het voetlicht te brengen.
De conferentie van FOC, die dit jaar in Berlijn plaatsvindt, biedt een open platform voor alle belanghebbenden - overheden, het maatschappelijk middenveld, de particuliere sector en anderen - om relevante informatie te delen, gezamenlijke strategieën te ontwikkelen en inspanningen te bundelen in de richting van hun wederzijds doel van een op mensenrechten gebaseerd internet.