Tekst Arthur Simonse
Foto Energiebesparendoejenu.nl

Alstublieft, het E-zine van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat over de campagne ‘Energie besparen doe je nu’. De campagne die als doel heeft om meer woningen energiezuinig en duurzaam te maken.

In dit E-zine komen drie partijen aan het woord die ieder op hun manier, en vanuit hun eigen insteek, huiseigenaren proberen te motiveren om dak, gevel, vloer en/of ramen te isoleren. Of hun huis duurzamer te maken door de aanschaf van een biomassaketel, pelletkachel, warmtepomp, zonneboiler of zonnepanelen.

Waarom? Omdat de uitstoot van het broeikasgas CO2 snel omlaag moet vanwege de verandering van het klimaat. Wist u dat de hoeveelheid CO2 door het jaarverbruik van gas en stroom van alle woningen vergelijkbaar is met 16 procent van de totale jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen in Nederland! 

Voor dit E-zine hebben we gesproken met beleidsmedewerkers bij de Rijksoverheid en de uitvoeringsorganisatie RVO. Zij vertellen over de opzet en achtergronden van de publiekscampagne en over de vertaling van die ideeën in een praktische en gebruiksvriendelijke internetsite. In het derde verhaal van het E-zine vertelt de directeur van Duurzaam Bouwloket, het grootste energieloket van Nederland hoe huiseigenaren eenvoudig in contact kunnen komen met adviseurs en vakkundige bedrijven om de (volgende) stap naar een energiezuinig en duurzaam huis te zetten.

Tenslotte komen Gerard Verweij en Majanne Wolters aan het woord. Zij hebben hun huis energiezuiniger gemaakt door- met een aantrekkelijke subsidie - de cv-ketel te vervangen door een waterpomp (een warmtepomp gebruikt stroom om warmte uit de lucht, bodem of het grondwater te halen). In dit gefilmde verhaal vertellen zij over hun motieven, over de hobbels die ze onderweg tegenkwamen en wat het hen oplevert.

Wij wensen u veel lees- en kijkplezier!