Tekst Arthur Simonse
Foto Henriette Guest

“Het groeiende besef bij particulieren en bedrijven dat we zo niet langer door kunnen gaan. Dat er echt actie moet worden ondernomen tegen de uitstoot van broeikasgassen en het vervuilen en uitputten van onze planeet. En dat we daar zelf een steentje aan kunnen bijdragen.”

“Dat besef: ‘er moet iets gebeuren en dat moeten we zelf doen’, én het besluit van minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat om de gaskraan in Groningen helemaal dicht te draaien heeft de campagne vleugels gegeven”

Lex Bosselaar, senior adviseur duurzame warmte en koude bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Motiveren

Aan het woord is Lex Bosselaar (60), senior adviseur ‘duurzame warmte en koude’ bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Vrij vertaald: Lex is de inhoudelijke expert als het gaat om warmtetechnieken, en verder weet hij ook nog eens veel over (de uitvoering van) de campagne ‘Energie besparen doe je nu’. De campagne die als doel heeft om huiseigenaren en Verenigingen van Eigenaren te motiveren hun huizen energiezuiniger en duurzamer te maken.

“Klein bier? Niet bepaald: De hoeveelheid CO2 door het jaarverbruik van gas en stroom van alle woningen is vergelijkbaar met 16 procent van de totale jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen in Nederland!”

“Zoals je in het eerste interview van dit E-zine hebt kunnen lezen, zijn vervolgens de ministeries van EZK en BZK om tafel gaan zitten en hebben de campagne vorm gegeven. Vervolgens hebben wij, RVO, en heel veel andere (markt)partijen, input geleverd en is de website www.energiebesparendoejenu.nl ingericht.”

Overleg

“Dat zeg ik nu wel nu zomaar in één zinnetje, maar vergis je niet: dat is echt maanden werk. Om te beginnen is er ongelofelijk veel overleg nodig: Met de ministeries natuurlijk, maar ook met brancheverenigingen, de belangenorganisaties, de leveranciers, de installateurs. Want met al die partijen moeten goede afspraken gemaakt worden: over het pakket aan eisen, de leveringsvoorwaarden, etc., etc. En verder hadden we het nodige werk gehad aan de regeling zelf: alleen al om aan alle eisen te voldoen, die aan zo’n regeling hangen: hij moet goed uitvoerbaar zijn, er mag geen misbruik mogelijk zijn, de kosten moeten laag blijven, de regeling moet aantrekkelijk en laagdrempelig zijn voor de gebruiker, hij moet in lijn zijn met de Europese richtlijnen en natuurlijk juridisch kloppen.

“Als RVO zitten we dus als een spin in het web. Dat maakt ’t soms ingewikkeld, maar het is wel heel bevredigend als je van al die stemmen een mooi klinkend  koor kunt vormen. Maar we blijven de regeling natuurlijk fine-tunen. Tijdens de looptijd van de regeling kunnen zich allerlei nieuwe innovatieve ontwikkelingen - ook in het buitenland – voortdoen die interessant kunnen zijn om mee te nemen. Dat blijven we natuurlijk volgen.”

Ongekend

“De aanvragen stromen nog steeds binnen, waarbij vooral de pelletkachel en de warmtepomp erg populair blijken te zijn. We zitten sinds het begin van de campagne al op ruim 7000 nieuwe aanvragen en dat is - vergeleken met andere campagnes - echt ongekend. We horen ook terug dat de mensen tevreden zijn over de uitleg op de website en de laagdrempeligheid van de regeling.”

“Ik kan echt iedereen adviseren even op www.rvo.nl/isde te gaan kijken. Daar staan ook allerlei andere subsidieregelingen opgesomd; voor particuliere én zakelijke gebruikers. Binnen 15 minuten heb je een subsidie aangevraagd die je 20- tot 30% aan kosten bespaard. En als ’t dan een beetje meezit, ben je na twee á drie maanden de trotse eigenaar van een biomassaketel of een warmtepomp. Of ik zelf al wat heb besteld? Ik heb dertig jaar geleden een zonneboiler laten instaleren die het nog steeds doet. En wat korter geleden heb ik HR+ glas laten plaatsen. Helaas was die subsidiepot net gesloten.”