Tekst Arthur Simonse
Foto Henriette Guest

“De afgelopen periode kregen we significant meer vragen per dag over aardgasloos wonen, energieneutrale woningen en duurzame warmtetechnieken. Maar dat gaat echt nog explosief stijgen. Na het vaststellen van het nieuwe klimaat- en energieakkoord verwachten wij honderden mensen per dag aan de telefoon of op onze site”.

Aan het woord is Raoul Santibanez (28), directeur van het Duurzaam Bouwloket, één van de ongeveer vijftig energieloketten die op dit moment in Nederland werkzaam zijn en die als doel hebben burgers en bedrijven te helpen zich voor te bereiden op een aardgasloos Nederland.

Raoul Santibanez, directeur van het Duurzaam Bouwloket.

Voorzichtig

“We zijn als Duurzaam Bouwloket in 2011 begonnen, min of meer als een uit de hand gelopen afstudeerproject. Eerst voorzichtig, met een vrij kale site en een fysiek loket in één gemeente. We zijn pas echt gaan groeien na het SER Energieakkoord waarin gemeenten verplicht werden een lokale energieloketstructuur in te richten. Daarna kwamen ook de landelijke campagnes die voor extra aandacht voor woningverduurzaming zorgden.

Mede door die laatste campagne energiebesparendoejenu zien we de interesse groeien in duurzame warmte technieken en hoogwaardige isolatie. Mensen zoeken toch naar een lokale vertaling: ‘hoe doe ik dat in mijn wijk?’, en ‘kan dat ook in mijn huis?’ Energiebesparen, het overstappen naar een andere energievoorziening: het leeft bij de mensen.

We krijgen niet alleen veel meer klanten aan het loket, maar ook de tijd die we aan één klant besteden, neemt toe. In plaats van gemiddeld 5 á 10 minuten, zitten we nu vaak langer dan een half uur met één klant te praten. En die klant is steeds vaker een hele wijk tegelijk! Verder is ook onze dienstverlening uitgebreid: we volgen onze klanten gedurende de verschillende stappen in het proces. En als er iets in die keten misgaat, dan bieden wij de helpende hand. Inmiddels zijn wij het grootste energieloket van Nederland geworden. We zitten nu al in circa 110 gemeenten en de teller loopt nog steeds”.

Hollandse Hoogte

Goed contact

“We hebben goed contact met de ministeries van EZK en BZK en met RVO. Op dit moment bespreken we de volgende tranche van de campagne. En hoe we - als energieloketten - nog beter onze klanten kunnen helpen. Zo praten we bijvoorbeeld over een grotere betrokkenheid bij het doorverwijzen naar bedrijven en installateurs. Nu gebeurt dat nog via de landelijke campagnesite. Maar wij kennen nu eenmaal de situatie ter plekke beter, we weten welke lokale bedrijven het ontzettend druk hebben, of een tekort aan personeel, en kunnen - door eventueel met een alternatief te komen - voorkomen dat mensen vaak maanden op een offerte moeten wachten en afhaken”.

“Verder willen we - en daarmee bedoel ik de ongeveer 50 energieloketten die op dit moment in Nederland werkzaam zijn - ons gaan organiseren, en een platform opzetten. Zodat we onderling afspraken kunnen gaan maken over bijvoorbeeld het borgen van ons kwaliteitsniveau, maar ook omdat we zo een beter en makkelijker vindbaar aanspreekpunt  zijn. Niet alleen voor de mensen, maar ook voor de landelijke, dan wel de regionale overheden”.

“We zitten nog maar aan het begin van een hele grote golf. De overheid heeft bepaald dat onze energievoorziening in 2050 volledig duurzaam moet zijn. Dit betekent onder andere dat de woningen in Nederland ná 2050 niet meer verwarmd mogen worden met aardgas. Om dit te realiseren moeten er nog flinke stappen worden gezet, die niet iedereen - of het nu gaat om een wijk/gemeentebestuur of jijzelf -alleen kan nemen.  Dan komen wij om de hoek kijken. Want zoals ook te lezen is op onze site: Benieuwd welke stappen jij kan nemen naar een aardgasloos Nederland? Neem dan contact met ons op”.