Tekst Arthur Simonse
Foto Henriette Guest

“Het reclamebureau kwam met het idee om een om een Energiestraat te bouwen, een straat met heel verschillende huizen, bewoond door een diversiteit aan eigenaren en met een heus straatnaambord: Energiebesparen doe je nu.nl.  En dat is natuurlijk prima bedacht”.

Jon Eikelenstam, Programmadirectie Energie-uitdagingen 2020 van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Aan het woord is  Jon Eikelenstam (42) van de Programmadirectie Energie-uitdagingen 2020 van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. “Prima bedacht omdat het niet alleen  precies aangeeft voor wie de campagne bedoeld is: particuliere woningeigenaren en Verenigingen van Eigenaren. Maar ook omdat het ons de mogelijkheid geeft om echte mensen, die bij jou of bij mij in de straat zouden kunnen wonen, hun verhaal te laten doen”.

“Wij waren natuurlijk al een jaar eerder - in 2016 - begonnen met de energiebesparingscampagne”, aldus Anneke van Kempen (32), Projectleider ‘Campagne Energie besparen doe je nu’ bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. “We hadden toen als één van de ‘hoofdpersonen’ in de campagne een tochthond. Zo’n gebreide langwerpige worst die je voor kieren bij ramen en deuren kunt leggen. Dat was  best een populair figuur, we kregen zelfs  vragen of er geen breipatroon van die tochthond voorhanden was. Maar toen EZK medio vorig jaar mee ging doen, leek het ons allebei beter om een nieuwe start, met ander beeldmateriaal te maken. Temeer ook omdat we met deze ‘herstart’ van de campagne niet meer alleen wilden communiceren over het belang van isoleren, maar ook om huiseigenaren te motiveren hun huis te verwarmen met duurzame energie”.

Anneke van Kempen, Projectleider ‘Campagne Energie besparen doe je nu’ bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Energiestraat

“En dat idee, dat beeld van de Energiestraat slaat aan. Dat zien we vooral terug in het aantal keren dat de website www.energiebesparendoejenu.nl wordt bezocht”, aldus Jon Eikelenstam. “Want de mensen in de filmpjes vertellen hun eigen waargebeurde verhaal. Het zijn geen acteurs. Het zijn mensen die worstelden met de vraag of ze een warmtepomp of zonneboiler moeten aanschaffen, of die denken aan het isoleren van hun dak, vloer of spouwmuur”. “Het zijn mensen zoals jij en ik”, - vult Anneke van Kempen aan - “die op het eerste gezicht geen hoofdrol lijken te spelen in dat grote verhaal over broeikasgassen en de verandering van het klimaat, maar die ondertussen met hun energieverbruik in en om het huis toch flink bijdragen aan die uitstoot van de broeikasgassen. Lex Bosselaar van RVO zal daar later in dit E-zine ongetwijfeld nog wel wat over zeggen”.

Energieakkoord

Jon Eikelenstam: “De campagne, inclusief de aandacht op internet en de website www.energiebesparendoejenu.nl loopt in totaal drie jaar. Dat was één van de afspraken van het Energieakkoord, dat in 2013 door meer dan 40 organisaties, waaronder de overheid, werkgevers, vakbeweging en natuur- en milieuorganisaties, is ondertekend. De collega’s van BZK hebben al aangegeven ook in het laatste jaar hun naam aan de campagne te verbinden. EZK moet dat besluit nog nemen”.

“Wij hebben inderdaad al besloten om de campagne voort te zetten”, aldus Anneke van Kempen.  “We hebben de eerste effectmetingen en evaluaties  bekeken, en we zijn tevreden met het resultaat. En ik hoop natuurlijk dat EZK ook weer meedoet, want de afgelopen samenwerking smaakt zeker naar meer. Wij gaan in ieder geval op de oude voet verder, we gaan niets groots in de campagne aanpassen. De website is top: heel gebruiksvriendelijk en heel toegankelijk. Hoogstens zullen we nog wat meer mensen aan het woord laten om te vertellen over hun ervaringen. Want dat inspireert en motiveert echt. Zelf had ik dat overigens niet nodig: ik heb m’n huis al een tijdje geleden - met subsidie - van de vloer, via de ramen, tot het dak geïsoleerd”. “En ook ik zit er warmpjes bij,” aldus Jon Eikelenstam, “hoewel de eerlijkheid wel gebiedt te zeggen dat dat komt doordat ik pas verhuisd ben maar een prima geïsoleerd huis met twee zonnepanelen”.