Tekst Marijn Gerretsen
Foto Bart van Vliet

Interview met Jaimy Siebel, Manager RoboHouse, over robotica en de rol van de overheid.   

Smart Industry Fieldlabs

Begin 2018 zijn 32 fieldlabs up-and-running met een regionale, nationale of internationale focus. Benieuwd naar de andere 31? Bekijk ze hier.

Wat doet RoboHouse?

“RoboHouse is een Smart Industry fieldlab; een praktijkomgeving waarin bedrijven en kennisinstellingen doelgericht oplossingen ontwikkelen, testen en implementeren.  RoboHouse is onderdeel van stichting RoboValley van de TU Delft en onze missie is om geavanceerde robotica-applicaties naar het Nederlandse bedrijfsleven te brengen. Dat doen we via twee programma’s. Het ene programma is voor bedrijven, Discover genaamd. Daarin kunnen bedrijven ontdekken wat de kansen en beperkingen zijn van geavanceerde robotica-applicaties. Denk aan applicaties waar bijvoorbeeld het oppakken van verschillende objecten mee mogelijk is. Dat doen we hands-on, dus we laten heel bewust werkende opstellingen zien. Ook geven we workshops om mensen echt zelf te laten ervaren wat er allemaal bij komt kijken. We hopen hiermee het Nederlandse bedrijfsleven de juiste handvatten te bieden om de kansen te grijpen die verdergaande digitalisering van de economie biedt. Daarnaast hebben we bij RoboHouse het develop-programma dat gericht is op professionals en in feite inhoudt dat we een openbaar cursusaanbod hebben. Iedereen is dus welkom om hier bijvoorbeeld te leren hoe je robotapplicaties maakt of een gripper ontwerpt.”

Jaimy Siebel, Manager RoboHouse

Hoe is daarbij jullie samenwerking met de overheid?

“Het belangrijkste is dat we binnen dit fieldlab gebruikmaken van de Smart Industry-regeling van de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Dankzij de RVO hebben we überhaupt de mogelijkheid gekregen om RoboHouse te realiseren. Daarnaast werken we op regionaal niveau samen binnen het SMITZH- (Smart Manufacturing: Industriële Toepassing in Zuid-Holland) programma. Hierin zijn allemaal fieldlabs op het gebied van smart manufacturing uit Zuid-Holland verenigd om op die manier goed samen te werken. Verder merken we dat we heel effectief kunnen samenwerken met de overheid op het gebied van internationalisering. Dat gaat bijvoorbeeld over het meegaan met en het ontvangen van handelsmissies, zo zetten wij samen Nederland op de kaart als voorloper in digitalisering.”

Wat kan de overheid doen om het ondernemers eenvoudiger te maken op het gebied van digitalisering?

"Uit onderzoek blijkt dat als je managers van bedrijven en organisaties vraagt hoe ze de toekomst van banen zien, ze bijna allemaal zeggen dat op dit moment nog zo’n 70% van de productie wordt uitgevoerd door mensen. Maar ze voorzien allemaal dat al in 2025 meer dan de helft van de productiviteit door machines wordt geleverd. Een enorme transitie dus. Het probleem is alleen dat organisaties het vaak lastig vinden om concreet met robotica aan de slag te gaan. Dat speelt zowel bij grote corporates als bij MKB-ondernemers. Ik denk dus dat je als overheid moet zorgen dat bedrijven zo goedkoop en makkelijk mogelijk kunnen uitproberen wat er wel en niet werkt op het gebied van robotica. Zodat de investering die men uiteindelijk doet zo effectief mogelijk is. Het doel moet zijn om met nieuwe skills en technologie de productieprocessen verder te verbeteren, de productiviteit te verhogen en op den duur betere producten aan te kunnen bieden.”

Aankomende januari gaan jullie echt van start met RoboHouse. Waar hoop je over een jaar, in januari 2020, te staan?

“Ik hoop dat er dan zo’n 500 mensen bij ons een cursus hebben gevolgd en dat we vijf mooie testopstellingen hebben gerealiseerd voor complexe automatisering, die we vervolgens weer kunnen demonstreren in ons demonstratiecentrum. Ook hoop ik dat we een heel mooi testlab voor Retail hebben en daarnaast nog een in de maak voor de mensgerichte technologie en wellicht zorg. Tenslotte voorzie ik dat we over een jaar nog veel meer ondernemers, van bakkers tot bankiers, heel concreet hebben geholpen aan een goede start met slimme robotica.”