Tekst Brigitte van Tienen
Foto Martijn Beekman

Van de Deltawerken aan de kust tot de smart industry hubs in het oosten: het bewijs zien we in iedere provincie. Wij innoveren op allerlei gebieden: omgaan met water, computergestuurde industrie, duurzame energie of circulaire landbouw.

Het zijn vooral bedrijven die innoveren, maar hun werk is van belang voor de hele samenleving. Zij zijn bijvoorbeeld bezig met klimaatbescherming, gezondheidszorg, veiligheid of duurzame landbouw. Daarom steunt de overheid innovaties op allerlei manieren. Niet alleen met geld, ook door ondernemers en kennisinstellingen rond een thema of vraagstuk bij elkaar te brengen in het Missiegedreven Topsectoren- en Innovatiebeleid. 

Als een extra prikkel organiseert het kabinet dit jaar voor de derde keer een verkiezing van Nationale Iconen. Wij zijn op zoek naar bedrijven die iets ontwikkelen dat echt een doorbraak kan betekenen en waarvan we ook een commercieel succes kunnen verwachten. Denk aan winnaars uit voorgaande jaren. Het onderzoekscentrum QuTech, Nationaal Icoon 2014, werkt aan quantumcomputers en quantuminternet. Met zulke technieken wordt het bijvoorbeeld mogelijk om chemische processen te simuleren, internet niet-hackbaar te maken of kunstmatige intelligentie te verbeteren.

In dit E-zine maakt u kennis met de tien finalisten voor de verkiezing van drie nieuwe Nationale Iconen. David Pappie, directeur Topsectoren en Industriebeleid van EZK, vertelt over het waarom van deze wedstrijd. Hoe de genomineerden worden beoordeeld, dat leest u het interview met Aukje Kuypers, jurylid en zakenvrouw van het jaar 2018. Aan welke fantastische innovaties de genomineerden werken, daar staan zij zelf bij stil.

Kortom, dit E-zine toont u de top van innovatief Nederland en voert de spanning op voor de bekendmaking van de nieuwe Nationale Iconen. Wie zijn uw favorieten?

Mona Keijzer,
Staatssecretaris van Economische zaken en Klimaat