Tekst Marijn Kamstra-Gerretsen

Sinds kort telt Nederland veertig Fieldlabs. Een heugelijk feit, want via een Fieldlab kunnen bedrijven industriële innovaties ontwikkelen, testen én implementeren. Technologies Added, gevestigd in de voormalige Philips armaturenfabriek in Emmen, is één van die veertig Fieldlabs. Wat doen zij precies? En welke rol speelt digitalisering daarbij? Rob Goossens, CEO, vertelt.

Rob Goossens
Rob Goossens, CEO Technologies Added

“Heel kort gezegd produceren wij bij Technologies Added producten die andere bedacht hebben. Traditioneel heet dat contract manufacturing; iemand die op basis van een contract iets vervaardigt voor een ander. Bij ons zijn dat dan vaak eindproducten. Wat ons bijzonder maakt is dat we veel elementen van de smart industry gebruiken. Onze klanten komen hier dagelijks over de vloer, nodigen hier mensen uit, geven hier trainingen. Eigenlijk zijn wij voor een stuk hun eigen bedrijf. We produceren die producten dan ook zeker niet alleen, maar echt samen met de klant.”

Samenwerking is essentieel

“Toen we twee jaar geleden begonnen hadden we het beeld dat de markt aan het veranderen is. In het verleden deed iedereen de productie zelf, en veel grote bedrijven doen dat nog steeds, maar tegenwoordig wordt het steeds vaker uitbesteed. Zeker door kleinere bedrijven. Doordat wij dat niet voor één klant doen maar voor meerdere bedrijven, kunnen wij het grootser neerzetten. Wij bieden mogelijkheden die kleinere bedrijven en startups zelf niet hebben. Voor hun is het dus heel logisch om bij ons aan te sluiten. Wel willen ze zelf betrokken blijven, maar dat hebben wij ook graag. Omdat wij in principe hun product nog niet kennen. Samenwerking is dus essentieel, zeker in de beginfase. Daarnaast is digitale koppeling met de bedrijven heel belangrijk. Emmen is niet om de hoek, dus vanuit Delft, Eindhoven of Groningen moet je goed verbonden kunnen zijn.”

Technologies Added

“We zijn nu onder andere met een bedrijf bezig dat muurbeugels voor televisies maakt. Dat is relatief een eenvoudig product, waarbij de fabricage momenteel volledig in China ligt. Als we dat hier zouden gaan doen, weliswaar tegen een wat hogere prijs, kan er door onze flexibiliteit en samenwerking tussen mens en robot zo’n twee maanden uit de doorlooptijd worden gehaald. Daarmee wordt enorm veel kapitaal vrij gespeeld en kan het bedrijf volgende stappen zetten. Zelfs dus bij een eenvoudig product als een muurbeugel. De meeste producten die wij hier produceren zijn echter smart producten, dus met een stukje elektronica en software erin. Zoals de slimme straatverlichting van Sustainder uit Emmen en de elektrische scootmobiel van Scoozy uit Delft.”

Op het moment dat we een product produceren, ligt álle informatie rond dat product vast.

“Digitalisering is voor ons heel belangrijk. We gebruiken het voor het ontwerp van een product, voor het aansturen van de supply chain én voor de werkinstructies. Onze bedoeling is, daar zijn we nu mee bezig, dat klanten waar dan ook ter wereld op ons systeem kunnen inloggen en data kunnen aanbieden. Zodat wij vervolgens de stroom van materialen snel op gang kunnen brengen via een digitale verbinding met onze leveranciers. Op het moment dat we dan een product produceren, ligt álle informatie rond dat product vast. Dat is heel handig omdat we er enerzijds van kunnen leren voor toekomstige producten en anderzijds onze aansprakelijkheden ermee verzekeren. Wij leveren dus niet alleen een product, maar ook een volledig digitaal dossier.”