Dit artikel hoort bij: KNMI Jaaroverzicht 2017

Het weer in 2017

2017 was voor Nederland het vierde zeer warme jaar op rij. Met een gemiddelde temperatuur van 10,9°C staat 2017 net als de drie voorgaande jaren in de top tien van warmste jaren sinds het begin van de metingen. Dit past in de trend van een opwarmend klimaat.

2017 was een zonnig jaar. Landelijk scheen de zon gemiddeld 1763 uur, 120 uur meer dan normaal. Aan de kust scheen de zon het meest. De zonnigste plaats was Vlissingen met 1922 uur, het minst zonnig was Deelen met 1586 uur. Toch nog altijd 60 uur meer dan normaal. December was de enige echt sombere maand.

2017 was aan de natte kant met een landelijk gemiddelde 862 millimeter neerslag. Opvallend was de sneeuw op 10 en 11 december, waarvoor het KNMI code oranje en later code rood uitgaf. In grote delen van het land is wel 15 tot 20 centimeter gevallen.

2017 was wereldwijd het op één na warmste jaar. Vorig jaar, 2016, was het warmste jaar ooit gemeten, deels door El Niño. El Niño is al lang weer vervangen door zijn tegenhanger, La Niña, maar de temperatuur blijft hoog. 

Zonnige zachte winter

De winter van 2017 was zonnig en zacht. Gemiddeld over het land scheen de zon 230 uren tegen 196 uren normaal en de temperatuur was met 3,8°C tegen normaal 3,4°C net aan de zachte kant. Alleen in januari liet de winter zich zien met gladheid door ijzel, een aantal centimeters sneeuw en eind januari heel kort ijspret na een aantal dagen vorst. Op 23 januari werd in Twente met -10,8°C de laagste temperatuur van het jaar geregistreerd. Opvallend deze winter was het grote contrast tussen zonovergoten dagen, afgewisseld met dagen die grijs of mistig verliepen.

Foto: Andreas Krappweis

Koude Koningsdag in zonovergoten voorjaar

Het voorjaar was zonovergoten. De maanden maart, april en mei leverden ruim 600 uur zon. Dat is bijna 100 uur in de plus. Op 27 en 29 mei zijn in het zuiden van Nederland temperaturen gemeten van ruim 33°C, een van de hoogste temperaturen ooit gemeten in Nederland in mei. Contrast met deze warmte waren de feestdagen in april. Op zowel de paasdagen als op Koningsdag was het fris met maximumtemperaturen van 10°C tot 12°C. ’s Nachts koelde het af tot temperaturen rond het vriespunt. Alle maanden waren droger dan normaal, net als in een groot deel van Zuidwest Europa.

Foto: Jannes Wiersema

Zomer met grote tegenstellingen

Een extreem warme, droge en zonnige juni; een uiterst wisselvallige juli met onweer en regen; een koele augustus. De zomer van 2017 was er een van tegenstellingen. Juni was met een gemiddelde temperatuur van 18,0°C samen met juni 1976 de warmste juni sinds 1901. Er waren maar drie dagen die koeler waren dan normaal. In juli eindigde een warme dag vaak met onweer en plaatselijk grote hoeveelheden regen, soms binnen 24 uur de normale maandsom van 80 mm. Augustus was koel met pas op 23 augustus en de dagen daarna weer zomerse dagen.

Foto: Jannes Wiersema

Veel nattigheid in zachte herfst

De maanden september en november waren nat. In september viel er bijna twee keer zoveel neerslag als normaal en in november viel er op één dag na elke dag neerslag. Op het KNMI-meetstation Berkhout bij Hoorn viel maar liefst 407 mm, een hoeveelheid die normaal in een half jaar valt. Tussen de nattigheid door had de maand oktober warm nazomerweer met in Eindhoven en Maastricht zelfs 25,5°C. De temperatuur over de hele herfst was met 11,4°C bijna een graad warmer dan normaal.

Foto: KNMI/Tineke Dijkstra