Op het KNMI is geen dag hetzelfde. Het jaar 2017 telt daarom wel 365 redenen om terug te blikken. Dat doen wij met plezier in dit jaaroverzicht. Het vertelt het verhaal van ons werk, en de hoogtepunten daaruit, in een dynamisch kalenderjaar waarin niet alleen het weer elke dag kon verschillen maar waarin wij ook zelf het verschil probeerden te maken met betrouwbare verwachtingen en doelmatige waarschuwingen, naast adequate monitoring van weer, klimaat en aardbevingen. Alles in dienst van de Nederlandse samenleving.

Wie achterom kijkt ziet behalve verschillen ook veel samenhang. Het ontstaan van hevige orkanen is niet los te zien van een veranderend klimaat. Dat geldt ook voor extreem weer in eigen land. Niet elk weer-event is gerelateerd aan klimaatverandering, maar de opwarming van de aarde heeft wel steeds vaker een relatie met het weer van alledag en optredend extreem weer.

Ook innovatie is nooit van vandaag of gisteren. Met de lancering van klimaatsatelliet Tropomi is in 2017 een nieuw, veelbelovend hoofdstuk begonnen. Aannames worden zichtbaar, vermoedens bewezen. Wetenschappelijk inzicht koppelen aan kennis en ervaring – het is de basis van ons werk. En ons werk is weer de basis van veel besluitvorming en maatschappelijk handelen. Elke dag anders.