Dit artikel hoort bij: KNMI Jaaroverzicht 2018

Extreem warm, extreem zonnig en zeer droog

2018 was met een gemiddelde temperatuur in De Bilt van 11,3°C het vijfde zeer warme jaar op rij. Het was het op één na - 2014 - warmste jaar sinds het begin van de metingen. Dit beeld past in de trend van een opwarmend klimaat.

2018 stond in het teken van de droogte. Zomers waarin het zo droog is als die van dit jaar, komen eens in de dertig jaar voor. Met landelijk gemiddeld  607 millimeter neerslag ten opzichte van 847 millimeter normaal was 2018 zeer droog. Het neerslagtekort liep begin augustus op tot meer dan 300 millimeter . Dit leidde tot watertekorten waar vooral de landbouw en scheepvaart hinder van ondervonden.

2018 was heel zonnig. Vrijwel alle maanden waren zonniger dan normaal, alleen januari was somber.

Winter met groot contrast

De winter in zijn geheel was vrij zacht, maar eindigde koud. Zowel december als januari waren zacht, somber en nat. Het contrast met februari was dan ook groot. Februari was niet alleen uitzonderlijk zonnig en droog, maar ook 2,6°C kouder dan normaal. De landelijk laagste temperatuur van het jaar, -10,5°C werd gemeten op de laatste dag van de winter, 28 februari. De gevoelstemperatuur op deze dag was lokaal -15 tot -19°C. Het KNMI gaf 18 januari een code rood voor zeer zware storm. De storm hoort bij de top 10 zwaarste in bijna vijftig jaar.

Foto: Jannes Wiersema

Zonnige lente met warmste mei in drie eeuwen

De lente komt op een derde plaats van zachtste lentes sinds 1901. Mei was zelfs de warmste meimaand in drie eeuwen met 13 zomerse dagen en een gemiddelde temperatuur in De Bilt van 16,4°C, normaal 13,1°C. Maart was nog koud met op 1 maart -9,6°C in Nieuw Beerta. April was zeer zacht met de eerste zomerse dag van het jaar op 19 april. Zomerse dagen in april waren uitzonderlijk maar komen de laatste jaren steeds vaker voor.

Foto: Jannes Wiersema

Droge zomer met 60 warme dagen op rij

De zomer was de warmste in drie eeuwen. Het was bovendien zeer zonnig en zeer droog. De hittegolf in juli en augustus was de zwaarste en langste ooit. Op 25 juli gaf het KNMI voor het eerst code oranje voor extreme hitte. Op 26 juli werd in Arcen de landelijk hoogste temperatuur gemeten: 38,2°C. Pas op 25 augustus kwam er een eind aan 60 warme dagen op rij. Zomers waarin het zo droog is als die van dit jaar, komen eens in de dertig jaar voor.

Foto: Rob Poelenjee

Droge herfst volgt op droge zomer

Na een zeer droge zomer volgde een zeer droge en zonnige herfst. Alle drie de maanden lag de neerslaghoeveelheid ruim onder de normale hoeveelheid en het aantal uren zon erboven. In oktober werd in De Bilt zowel een temperatuur- als een zonuren-record verbroken. Op 13 oktober werd het 26,3°C, zo hoog was daar de temperatuur zo laat in het jaar in ruim een eeuw nog niet geweest. Het einde van oktober en de maand november kende gure dagen onder invloed van een stevige oostenwind, maar tot een echte herfststorm kwam het deze herfst niet.

Foto: Tineke Dijkstra