Ruisdael Observatorium

Het Ruisdael Observatorium - naar de 17e-eeuwse schilder Jacob van Ruisdael, beroemd om zijn wolkenluchten - gaat vanaf een meter onder de grond tot zo’n twaalf kilometer hoog (de hele troposfeer, de laag van de atmosfeer die ons weer - en ons klimaat - bepaalt) zaken meten als temperatuur, wind en vocht, maar ook de chemische samenstelling, waaronder broeikasgassen zoals CO2 en methaan, en emissies van luchtverontreiniging zoals stikstofdioxide, ammoniak en zwaveldioxide. KNMI-meetmast in Cabauw nabij Lopik is een ankerpunt van het Ruisdael Observatorium.

In april 2018 kreeg deze nieuwe toponderzoeksfaciliteit een certificaat van NWO’s Nationale Roadmap Grootschalige Wetenschappelijke Infrastructuur. Op 27 september ging het observatorium officieel van start.

KNMI-meetmast in Cabauw nabij Lopik is een ankerpunt van het Ruisdael Observatorium (Bron: KNMI/Ruben Jorksveld)

KNMI-hoofddirecteur voorzitter EUMETSAT-council

KNMI-hoofddirecteur Gerard van der Steenhoven is door de council van EUMETSAT benoemd tot nieuwe voorzitter. Gerard van der Steenhoven volgt hiermee de huidige voorzitter uit Noorwegen, Anton Eliassen, op. Het voorzitterschap gaat in op 1 september 2018 en heeft een duur van twee jaar met een mogelijke verlenging van nog eens twee jaar. EUMETSAT is de Europese organisatie voor de ontwikkeling en het beheer van weersatellieten.

KNMI-hoofddirecteur Gerard van der Steenhoven in zijn rol als voorzitter van de EUMETSAT-council.

Prestigieuze prijs voor KNMI’er Jitze van der Meulen

KNMI’er Jitze van der Meulen kreeg vrijdag 12 oktober speciale erkenning voor zijn grote bijdrage en lange loopbaan bij de CIMO, een belangrijke commissie van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). Jitze van der Meulen kreeg de prijs voor zijn jarenlange bijdrage aan meteorologische instrumenten en waarnemingsmethoden. Ook houdt hij zich bezig met de duurzaamheid van metingen en staat hij aan de wieg van meteorologische waarnemingen via vliegtuigen. De prestigieuze ‘oeuvre award’ is in de afgelopen dertig jaar slechts drie keer eerder uitgereikt.

Jitze van der Meulen ontvangt certificaat uit handen van CIMO-directeur Bertrand Calpini in het bij zijn van familie en collega's ©KNMI/Marijn de Haij

Website

De top 5 meest bekeken nieuwsberichten op onze website:

Toptweets

KNMI Twitter Account

Instagram

Vanaf juli 2018 plaatsen we wekelijks een beeld van satellietinstrument TROPOMI. Kijk door de ogen van TROPOMI naar de wereld en ontdek wat de satelliet vanuit de ruimte ziet.