De zeer droge zomer, dat is waar ik aan denk bij een terugblik op 2018. Het kan niemand zijn ontgaan. Maanden met prachtig weer, maar amper regen. Het neerslagtekort groeide en groeide om uiteindelijk grote problemen te veroorzaken voor landbouw en scheepvaart. De warmste zomer in ruim drie eeuwen, een gemiddelde temperatuur van 18,9°C tegen 17,0°C normaal, 60 warme dagen op rij. 2018 was een jaar met vele hitte-, zon- en droogterecords.

Het is aan het KNMI om de samenleving te waarschuwen voor de impact van het weer. Om de records te duiden en een doorkijk te geven naar de toekomst. Zo hebben we voor het eerst in de geschiedenis een code oranje voor extreme hitte uitgegeven, hielden we dagelijks een droogtemonitor bij en onderzochten we of de kans op droogte in de toekomst toeneemt.

Klimaatverandering is veranderd van iets abstracts tot iets wat je merkt als je naar buiten loopt. Extreme weersverschijnselen zijn al normaal geworden. Het wordt steeds belangrijker om de samenleving eerder en nauwkeuriger te waarschuwen. Om die reden zet het KNMI in op de ontwikkeling van een Early Warning Centre (EWC).

Ook de bodem bewoog in 2018. In Zeerijp vond de zwaarste aardbeving in Groningen in jaren plaatst met een magnitude van 3,4 op de schaal van Richter. In de zomer werd Noord-Holland opgeschrikt door een beving en Limburg had te maken met een zwerm aardbevingen.

Een jaar vol records, maar ook met mooie innovaties, zoals de succesvolle lancering van windsatelliet Aeolus en de indrukwekkende eerste resultaten van Tropomi die in 2018 ter beschikking kwamen. Een jaar dus om nog even op terug te kijken.

Gerard van der Steenhoven
Hoofddirecteur KNMI