KNMI hoofddirecteur Gerard van der Steenhoven

25 juli 2019. Het bezoekersaantal op onze website piekte. Het leek alsof heel Nederland over onze schouder meekeek. Zou er een nieuw temperatuurrecord gevestigd worden? En ja, het record werd inderdaad verbroken. Op die dag in juli werd het 40,7 graden in Gilze-Rijen. Nog nooit eerder kwam de temperatuur in Nederland boven de historische grens van 40 graden uit.

De zomer van 2019 was zeer warm. We hebben de warmste maand juni in 100 jaar gemeten. Onze leefomgeving warmt op en die in Nederland dus ook. Klimaatverandering is niet meer iets abstracts, maar iets wat je merkt in je dagelijks leven.

De eerste KNMI-metingen werden 165 jaar geleden verricht. Sinds die tijd is er een hoop veranderd. Meten is een vak dat zich steeds blijft ontwikkelen. We weten nu beter hoe we temperaturen moeten meten dan in onze vroege beginjaren. Apparatuur wordt beter en betrouwbaarder. We vinden het dan ook belangrijk om te blijven investeren in onze meetapparatuur en de ontwikkeling daarvan, zodat we nóg beter temperaturen, neerslag en bewegingen in de bodem kunnen monitoren. Door die metingen kunnen we bijzondere gebeurtenissen als een hitterecord duiden en in een (klimatologische) trend plaatsen.

Het kloppende hart van het KNMI wordt gevormd door  mensen die werken aan metingen, modellen en verwachtingen. Het gaat daarbij steeds om diensten en onderzoek gebaseerd op onafhankelijke natuurwetenschap van hoog niveau. Dat vereist teamwork en iedere dag laten KNMI’ers dat zien. Dat maakt mij trots. Afgelopen jaar was ik ook bijzonder verheugd dat één van onze onderzoekers werd benoemd tot visiting professor in Oxford en twee onderzoekers werden onderscheiden met prestigieuze internationale prijzen.

Het jaar 2019 was ook om een andere reden een belangrijk jaar voor het KNMI. Het kabinet besloot om groen licht te geven aan de ontwikkeling van een Early Warning Centre en het daarbij horende herstructureren van onze IT- en waarneeminfrastructuur. Met de ontwikkeling van dit Early Warning Centre zal het KNMI in de toekomst de samenleving kunnen voorzien van nog betere adviezen, scenario’s en waarschuwingen. Dat is belangrijk nu omgevingsrisico’s vanwege klimaatverandering groter worden. 

In dit magazine blikken we terug op 2019. Een jaar dat – alleen al vanuit meteorologisch oogpunt – niet snel vergeten zal worden.

Gerard van der Steenhoven
Hoofddirecteur KNMI