Dit artikel hoort bij: KNMI Jaaroverzicht 2019

40,7 graden

KNMI meetstation op vliegbasis Gilze-Rijen

40,7 graden werd het op 25 juli 2019 in het Noord-Brabantse Gilze-Rijen. Nog nooit eerder kwam de temperatuur in Nederland boven de 40°C. Uiteindelijk is het op deze dag op acht KNMI meetstations warmer dan 40 graden geweest.

De dag ervoor was het bijna 75 jaar oude nationale hitterecord van 38,6 graden uit 1944 in Warnsveld al verbroken. Met deze 40,7 graden werd het record al na één dag opnieuw verbroken.

2019 was met een gemiddelde temperatuur van 11,2 graden het zesde warme jaar op een rij. Negen maanden lag de gemiddelde temperatuur (ruim) boven het langjarig gemiddelde. November en mei waren kouder dan normaal, en september precies gemiddeld.

Zee en duinen in de winter

De winter kende grote verschillen qua temperatuur.  De laagste temperatuur van de winter, en ook van het hele jaar, werd op 20 januari in Leeuwarden, op 21 januari in Deelen en op 23 januari in Hoogeveen gemeten: -10,2 graden. Een maand later, op 27 februari werd het in Arcen 20,5 graden. Sinds 1901 was het nog nooit zo warm geweest in de meteorologische winter in Nederland.

Sneeuwpret in Groningen

Ondanks het zachte weer waren er deze winter zeker ook dagen met winterse omstandigheden. Op 22 en 30 januari viel er in een groot deel van het land enkele centimeters sneeuw. Op 25 januari ontstond er gladheid door ijzel in het noordoosten waarvoor het KNMI code oranje uitgaf.

Huizen met zonnepanelen

De lente van 2019 was zacht. Het begin van dit seizoen was wel onstuimig. Op 10 maart gaf het KNMI voor de zuidelijke provincies een code oranje uit voor zware windstoten. Vooral dankzij april was de lente zeer zonnig.

Roze tulpen in de lente
Schapen zoeken schaduw onder een boom

De zomer van 2019 was zeer warm. De gemiddelde temperatuur was 18,4 graden tegen 17,0 graden normaal in De Bilt. Sinds 1901 waren er slechts drie zomers warmer. Van 23 tot en met 27 juli gold er in het hele land een code oranje voor de extreme hitte. De hitte van 24 tot en met 26 juli was uitzonderlijk. De maand augustus eindigde ook nog met een landelijke hittegolf. Er was nog nooit zo laat in het seizoen een landelijke hittegolf.

Drukte op het strand bij Kijkduin
Regen in de stad in de herfst

2019 kende een vrij zachte, vrij zonnige en natte herfst. De verschillen in neerslag waren groot: in het noordwesten viel ongeveer anderhalf keer zo veel regen als normaal, in het zuidoosten was het aan de droge kant.

Fietser in het bos in de herfst