De weerkamer van het KNMI staat 24/7 paraat om Nederland te waarschuwen als er gevaarlijk weer dreigt. Door tijdig te waarschuwen kunnen mensen zich voorbereiden op gevaarlijk weer waardoor de kans op schade en letsel beperkt wordt. De impact van extreem weer, de gevolgen voor de samenleving op de weg, het water en in de straat, is het uitgangspunt voor onze waarschuwingen.

In 2020 hebben we vijf keer code oranje uitgegeven en geen code rood. De waarschuwingen werden uitgegeven voor zware windstoten, hitte en onweersbuien. Bij code oranje bestaat een grote kans (60% of meer) op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is. In een dergelijk geval is het advies om risico's te beperken door alert te zijn en voorzorgmaatregelen te nemen passend bij de voorspelde weerssituatie. 

Uitgegeven waarschuwingen

Onze eerste waarschuwing in 2020 was voor de storm Ciara die op zondag 9 februari over Nederland trok. De storm trok via Schotland naar het zuiden van Noorwegen. Het behorende windveld zorgde voor (zeer) zware windstoten in Nederland op zondagmiddag en -avond. In de kustprovincies werden windstoten van circa 120 kilometer per uur gemeten. Ook in het binnenland werden er forse windstoten geregistreerd, bijv. 99 km/h in Maastricht. In Overijssel werd met 84 kilometer per uur de laagste maximale windstoot genoteerd.

Op zaterdag 27 juni gaven we code oranje uit voor de provincie Groningen vanwege zware onweersbuien. Vanaf 17.00 uur tot 18.00 uur trokken regen- en onweersbuien over de provincie. De code werd uitgegeven vanwege veel neerslag in korte tijd en grote hagelstenen die samengingen met zware windstoten tot 75 kilometer per uur. 

Van 8 tot en met 12 augustus gaven we code oranje uit vanwege extreme hitte in de provincies Limburg, Gelderland, Noord-Brabant en Zeeland. In deze hittegolf lag de maximumtemperatuur acht dagen op rij boven de 30,0 °C. Het weekgemiddelde was met 33,2 °C hoger dan ooit gemeten. Ook waren de minimumtemperaturen uitzonderlijk. Die schommelden tussen 18,4 en 21,5 °C met een weekgemiddelde van 19,7 °C. 

Op 16 en 21 augustus werd code oranje uitgegeven voor hagel, windstoten en veel neerslag in korte tijd. Op 16 augustus trokken zware regen- en onweersbuien vanuit het zuiden naar het noorden. De code werd uitgegeven voor heel het land met uitzondering van Limburg. Voor donderdag 21 augustus werd code oranje afgegeven voor de provincies Groningen en Friesland. Er waren onweersbuien met hagel en harde windstoten. De buien trokken via de Waddeneilanden verder de Noordzee op.

Voor Caribisch Nederland (de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba) hebben we waarschuwingen uitgegeven voor de tropische stormen Isaias (28-30 juli) en Laura (21-21 augustus). Deze stormen trokken uiteindelijk niet over de eilanden maar zorgden wel voor zware buien en een ruwe zee. Voor Bonaire zijn er in 2020 geen orkaan- of tropische stormwaarschuwingen uitgegeven. Er is wel een informatie bulletin (early warning) voor tropical storm Gonzalo uitgegeven, deze bereikte Bonaire uiteindelijk niet.