Tekst Manon van der Schootbrugge en Gabrielle Metz
Met het Nederlandse lidmaatschap van de VN-Veiligheidsraad voor de deur bracht secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, in december een bezoek aan Nederland. Gabrielle Metz en Manon van de Schootbrugge van de directie Veiligheidsbeleid van het ministerie van Buitenlandse Zaken organiseerden in dat kader een bezoek aan een Haags buurthuis. Zo kon de secretaris-generaal kennis maken met Nederlandse methoden om radicalisering onder jongeren te voorkomen.
Haagse aanpak
Het bezoek van de secretaris-generaal was een unieke mogelijkheid om te benadrukken dat terrorismebestrijding meer is dan snel reageren op aanslagen. Voorkomen is beter dan bestrijden, want duurzamer en goedkoper. Daar staat Nederland voor in de VN. Samen met minister Kaag en burgemeester Krikke ging Guterres daarom in gesprek met vertegenwoordigers van lokale preventieprojecten, waaronder begeleiders van het Stagehuis en docententrainers van debatprojecten op het thema Vrijheid, Identiteit en Polarisatie (VIP). Deze projecten worden uitgevoerd in de Haagse Schilderswijk en geven een goed beeld van de Haagse lokale preventie-aanpak.
De bron van radicalisering
Om te zorgen dat jongeren niet het pad van radicalisering kiezen, wordt aandacht gegeven aan de redenen waarom sommige jongeren in het verleden wel radicaliseerden. Betrokkenheid in de buurt, een toekomstperspectief, erkenning van zorgen van jongeren, en het aangaan van soms kritische gesprekken tussen bestuurders en jongeren zijn belangrijke aandachtspunten om een preventief beleid te laten slagen. Guterres waarschuwde dat extremisme van alle kanten komt en niet is gebonden aan één regio of religie. Hij wees daarbij op zijn vrees voor heropleving van het fascisme in het Westen. De problemen zijn dezelfde: personen met extreme gedachten die geweld niet schuwen. Vaak hangen zaken met elkaar samen: onvrede over de maatschappij, woede over de overheid en een gebrek aan erkenning.
Minister Kaag benadrukte het belang van gezamenlijkheid. Het is een wereldwijde uitdaging, die door de hele maatschappij moet worden aangepakt en groter is dan alleen Nederland. In deze global society is culturele diversiteit een kracht in plaats van een verdeler. Guterres sloot het bezoek af met de uitspraak dat dit 'een benadering is die overal in de wereld nodig is’. Zo bewijst het preventiebeleid in Den Haag zijn meerwaarde op het internationale toneel: veiligheidsbeleid binnen en buiten Nederland versterken elkaar. Lees ook het bericht op NU.nl.