Tekst Wouter van de Staaij

Veiligheid is een thema dat alle Nederlanders raakt en dat de gemoederen flink bezighoudt. Dat is logisch, want Nederland en de wereld veranderen in rap tempo. De razendsnelle technologische vooruitgang, klimaatverandering en ongekende 'movement of peoples' zorgen voor een totaal andere internationale omgeving. Dit biedt een land als Nederland kansen, maar brengt ook nieuwe dreigingen voort. Het kabinet speelt hierop in met een nieuwe Geïntegreerde Buitenland- en Veiligheidsstrategie (GBVS). Via online consultaties kon iedereen die dat wilde meedenken over de opbouw van deze strategie.

Een diverser platform

In de eerste editie van de Veiligheidsdiplomaat kondigde Hester Somsen, directeur van de directie Veiligheidsbeleid, het al aan: de online consultaties over de GBVS. Waar andere ministeries al vaker concept-wetgeving aan het publiek hebben voorgelegd via internetconsultatie.nl, was de consultatie over de GBVS de eerste keer dat het ministerie van Buitenlandse Zaken dit platform gebruikte. Het doel daarbij was om ervoor te zorgen dat de opzet van de strategie vanuit diverse invalshoeken werd belicht.

Uitkomsten

Uiteindelijk ontving de directie Veiligheidsbeleid tussen 6 december 2017 en 8 januari 2018 in totaal 47 reacties van 18 verschillende respondenten. Hiermee scoort het ministerie een bovengemiddeld aantal reacties. Buitenlandse Zaken is tevreden met de uitkomsten van de consultatie, zowel vanwege de kwaliteit van de reacties als de diversiteit van deelnemers. Dankzij de reacties van individuele Nederlanders, vertegenwoordigers van commerciële partijen, NGO’s, vakbonden én onderzoekers was er input vanuit verschillende kanten.

Digitale werkplek
Internetconsultaties maken het mogelijk om een breder publiek te bereiken

Voor het ministerie van Buitenlandse Zaken was het goed om te horen dat het overgrote deel van de respondenten zich kon vinden in de gekozen opzet voor de strategie. Ook leverden de reacties waardevolle inzichten op: bijvoorbeeld als het gaat om het belang van human security, de effecten van technologische ontwikkelingen of de rol die commerciële partijen kunnen spelen in het veiligheidsbeleid. Toch zal niet alle input zijn weg vinden naar het eindproduct. Dat is onvermijdelijk in een strategie die gefocust is en waarin duidelijke keuzes gemaakt worden over de richting van het beleid in de komende jaren.

Verslag

Een uitgebreid verslag van de consultaties is beschikbaar op de site van de consultaties. Het kabinet streeft ernaar de strategie dit voorjaar af te ronden en aan het parlement aan te bieden.

Heb je vragen over de GBVS? Stuur dan een bericht naar wouter-vande.staaij@minbuza.nl.