Tekst Mirte Goodijk, Thomas-Jan Koerhuis en Sjoerd Keij
Abonneer je op de Veiligheidsdiplomaat
Reorganisatie Directie Veiligheidsbeleid van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: Fit For Purpose
De internationale vrede en veiligheid staan zwaar onder druk. Conflicten hebben een grote impact op de stabiliteit in de wereld, Europa en daarmee ook Nederland. Zo is de Russische invasie in Oekraïne – de grootste oorlog op het Europese continent sinds de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast hebben we te maken met opkomende veiligheidsvraagstukken, zowel op het economische als technologische domein. Deze uitdagingen zijn complexer dan ooit. En ze laten zien dat binnenlandse en buitenlandse veiligheid onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Het is van cruciaal belang dat het ministerie van Buitenlandse Zaken goed ingericht is om deze uitdagingen aan te kunnen.
De Directie Veiligheidsbeleid (DVB) van het ministerie van Buitenlandse Zaken is een directie die midden in de actualiteit staat. We werken samen met partners over de hele wereld om Nederland veiliger te maken. Om goed om te gaan met de sterk veranderende wereldorde, is het belangrijk om de juiste prioriteiten te stellen en proactief te opereren. Vanwege deze sterk veranderende veiligheidsuitdagingen en geopolitieke ontwikkelingen heeft de Directie Veiligheidsbeleid daarom gekozen voor een herziening van de structuur en werkwijze van de directie. Deze reorganisatie ging in op 1 september 2024. Met de nieuwe structuur is de directie ‘Fit For Purpose’.
Nieuwe structuur
DVB bestaat sinds 1 september uit nieuwe drie beleidsafdelingen en een nieuwe eenheid voor directie-overstijgende onderwerpen:
- Wapenbeheersing en Ontwapening;
- Politiek-Militaire Aangelegenheden;
- Digitale en Hybride Dreigingen;
- Eenheid Coördinatie en Nationale Veiligheid.
Daarnaast verzorgt de afdeling CREDO de distributie van gerubriceerde informatie voor het hele ministerie. De control unit (DVB/CU) ondersteunt DVB bij alle financiële processen en de directie wordt daarnaast ondersteund door een sterk team van management ondersteuners.
De drie beleidsafdelingen bestaan uit meerdere thematische clusters, waarbij meer ruimte is vrijgemaakt om expertise op te bouwen op thema’s die voor Nederland belangrijk zijn. Op deze manier is het ministerie van Buitenlandse Zaken optimaal toegerust voor de veiligheidsuitdagingen van vandaag en van de toekomst. We kijken uit naar de samenwerking met andere collega’s onder deze nieuwe structuur.
Lees meer over de reorganisatie (alleen toegankelijk voor rijksambtenaren)
Recensie: Corridors of Power
De wereld van veiligheidsbeleid is een doolhof van complexe besluitvorming, waar moeilijke keuzes de norm zijn. Voor buitenstaanders is het vaak onduidelijk hoe een besluit tot interventie tot stand komt. Men weet doorgaans wel wat er speelt, maar de werkelijke overwegingen aan de onderhandelingstafel blijven meestal onzichtbaar. In de docuserie Corridors of Power tilt regisseur Dror Moreh het gordijn op en nodigt de kijker uit aan de tafel waar deze ingewikkelde vraagstukken worden besproken. Hier worden de voors en tegens zorgvuldig afgewogen, wat uiteindelijk leidt tot beslissingen die grote impact hebben.
Moreh biedt een diepgaand inzicht in de complexe besluitvorming rondom militaire interventies, en juist ook de gevallen waarin niet wordt ingegrepen. De docuserie richt zich op landen die de afgelopen decennia zijn getroffen door ernstige mensenrechtenschendingen, oorlogsmisdaden en genocides. Met scherpe analyses legt Moreh de moeilijke afwegingen bloot waar besluitvormers mee te maken krijgen, zoals bij de interventies, of het uitblijven daarvan, in Rwanda, Kosovo en Syrië. Hij brengt de spanningen tussen morele verplichtingen om in te grijpen en de bredere politieke en economische belangen die vaak op de achtergrond meespelen, helder in beeld.
De kracht van Corridors of Power schuilt in de combinatie van persoonlijke interviews en indringend archiefmateriaal. Moreh laat politici, diplomaten en experts die direct betrokken waren bij cruciale beslissingen aan het woord, en verweeft deze fragmenten met beelden van de conflicten zelf. Hierdoor slaagt hij erin de kloof te overbruggen tussen de vergaderzalen in Washington en de frontlinies, zoals de Markale-markt in Sarajevo, en maakt hij de verwoestende gevolgen van niet-handelen tastbaar. Naast de confronterende realiteit die aan het licht wordt gebracht, biedt de serie ook een zeldzame inkijk in de manier waarop deze leiders met dilemma’s omgaan en proberen tot oplossingen te komen.
Alles bij elkaar maakt dit Corridors of Power tot een krachtige en zeer informatieve docuserie. Het roept belangrijke vragen op over verantwoordelijkheid en de complexe keuzes die gepaard gaan met interventies. Los hiervan kan men ook een aantal lessen uit het Corridors of Power halen, bijvoorbeeld om net als President Obama gegeven adviezen aan te nemen, maar tegelijkertijd ook iedereen de kans te geven hun mening te delen en deze mee te wegen. Of het belang om wanneer je overgaat tot interventie, er ook goed nagedacht moet worden over de gevolgen van interventie, zoals het opgang komen van vluchtelingen, en het belang van een visie voor na het conflict. Tot slot breekt Corridors of Power ook een lans voor het belang van adviezen vanuit Posten, Diensten en andere experts en de zaak om alles op alles te zetten deze ook gelezen te krijgen. Kortom, Moreh's werk maakt een blijvende indruk en draagt op betekenisvolle wijze bij aan het debat over internationale verantwoordelijkheid en de vraag wanneer en hoe in te grijpen.
Corridors of Power is, deels, te zien op 2Doc en via NPO Plus.