Tekst Sam Blokker
Dit jaar vindt in Nederland de NAVO-top plaats, de conferentie van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie. Hier komen alle regeringsleiders van de NAVO-bondgenoten samen. Voor het eerst in 76 jaar als NAVO-lid is Nederland gastland van de NAVO-top, die op 24 en 25 juni in het World Forum in Den Haag plaatsvindt. In totaal worden staatshoofden, regeringsleiders en ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie uit ongeveer 45 landen en 2.000 journalisten verwacht. Dit wordt een van de grootste logistieke en veiligheidsoperatie ooit in Nederland.

Veiligheid onder druk
De top komt op een belangrijk moment. De wereld om ons heen is gevaarlijker geworden, dat zien we aan de oorlog in Oekraïne, maar ook aan het aantal cyberaanvallen dat de afgelopen jaren is toegenomen. Onze veiligheid is niet langer vanzelfsprekend en het is belangrijk daar aandacht aan te besteden. De NAVO, als politiek-militair bondgenootschap, is belangrijk voor het beschermen van onze veiligheid. Aandacht aan veiligheid schenken we in Nederland tijdens de NAVO-top eind juni, maar ook in aanloop daarnaartoe.
De top is een belangrijk moment waar de NAVO beslissingen neemt die gaan over onze vrede en veiligheid. Tijdens een top bespreken wereldleiders ontwikkelingen die spelen in de wereld, en de gevolgen daarvan voor de Euro-Atlantische veiligheid. Ook worden er nieuwe plannen bekendgemaakt. Bijvoorbeeld over het verhogen van defensie-uitgaven om onze collectieve verdediging op orde te houden of hoe we onze defensie-industrie kunnen versterken.
Door het land
De gesprekken vinden grotendeels plaats achter gesloten deuren. en ondanks dat er een groot publieksevent plaatsvindt, het NATO Public Forum, zullen veel Nederlanders niet veel mee krijgen van de top. Dat is jammer, want niet alleen regeringsleiders zouden moeten praten over onze veiligheid, maar iedere Nederlander. Onze veiligheid gaat ons allemaal aan en het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de gesprekken hierover en wat de NAVO doet.
Daarom organiseren de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie in samenwerking met onder andere de Atlantische Commissie, Instituut Clingendael en het The Hague Centre for Security Studies een rondreizend voorprogramma: NAVO door Nederland. De naam zegt het al, deze tour gaat langs verschillende steden in Nederland. In sommige steden is de tour al geweest, zoals in Alkmaar. De tour zal nog naar Maastricht, Nijmegen, Eindhoven, Groningen, Den Haag en Utrecht gaan. Voor iedere stad ziet het programma er iets anders uit, maar er zijn een paar terugkerende elementen.
Het verhaal van de NAVO
In iedere stad staat ook een tentoonstelling, samengesteld door het ministerie van Buitenlandse Zaken, die het verhaal van de NAVO en Nederland vertelt. Waarom is de NAVO belangrijk voor Nederland? Waarom is Nederland lid geworden van de NAVO? Wat draagt Nederland bij? En wat deed de NAVO in de jaren 50 in Zeeland? De tentoonstelling geeft antwoord op al deze vragen en is vrij te bezoeken in de verschillende steden.
In Nijmegen, Eindhoven, Zwolle, Groningen, Den Haag en Utrecht organiseert de Atlantische Commissie samen met Haagsch College een theaterdebat. Hier gaan ministers, (oud-)militairen en veiligheidsexperts in gesprek met het publiek over verschillende veiligheidsthema’s vraag: is de NAVO sterk genoeg in onzekere tijden?
In de klas
Verder bezoekt de tour scholen met verschillende programmaonderdelen. Op sommige scholen wordt bijvoorbeeld een Model NATO gehouden: scholieren simuleren een vergadering van de NAVO. Ze bedenken gezamenlijk hoe de NAVO bijvoorbeeld moet reageren op dreingingen aan de Baltische grens. Bij een van de onderdelen zullen veteranen van Veteraan voor de Klas vertellen over hun ervaringen en deelname aan NAVO-missies. De Atlantische Commissie en de Kiesmannen gaan naar verschillende mbo-instellingen met een interactief lesprogramma over veiligheid en de NAVO. Er is zelfs een eSports toernooi van het ministerie van Defensie waarin jongeren zich kunnen kwalificeren voor de finaleronde die tegen NAVO teams wordt gespeeld. In het toernooi staan kernwaarden zoals communiceren, samenwerken en doorzettingsvermogen centraal.
Voor studenten van het hoger onderwijs wordt er door de Universiteit Leiden Campus Den Haag en Jonge Atlantici een essaywedstrijd georganiseerd. Studenten met de beste essays over de toekomst van de NAVO kunnen een plekje winnen bij een evenement tijdens de top in het World Forum. Tot slot zullen er door heel het land expertsessies plaatsvinden, waarbij veiligheidsexperts van Clingendael en HCSS in gesprek gaan met elkaar en het publiek over veiligheidsthema’s zoals Oekraïne, afschrikking, missies en operaties van Nederland in het buitenland, de trans-Atlantische relatie en weerbaarheid.
Wil je meepraten, -luisteren of -kijken? Op de website lees je waar jij kunt aansluiten.