Alstublieft, het nieuwe E-zine van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is uit. Dit keer een nummer over ‘Ondernemen in coronatijd’. Want het het virus vraagt al een flinke aanpassing van ons eigen gedrag, maar als je ondernemer bent in een sector met veel gasten, is opeens je hele bedrijf gaan wankelen. Gelukkig kunnen de deuren weer wat verder open en gaan we van een intelligente lockdown naar ruimte met regels.

Eric Wiebes portret
Eric Wiebes - minister van Economische Zaken en Klimaat
Mona Keijzer portret
Mona Keijzer - staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat

In dit nummer vertellen verschillende partijen hoe zij de afgelopen maanden zijn omgegaan met de intelligente lockdown. Pieter Waasdorp (directeur Ondernemerschap bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat) doet een boekje open over het in rap tempo uitrollen van allerlei regelingen met name bedoeld om banen en inkomens te beschermen en de gevolgen voor zzp’ers, mkb-ondernemers en grootbedrijven op te vangen.

Leendert-Jan Visser (Algemeen directeur MKB-Nederland) vertelt in zijn interview over de gevolgen van de coronacrisis voor het midden- en kleinbedrijf en hoe het nu verder moet.

Innovatief ondernemer Jos Beks, eigenaar van kapsalon Change Hairstyling kwam op het idee om toch iedere dag zijn winkel te openen. Niet om te knippen, maar om waardebonnen, mondkapjes en haarproducten te verkopen, zodat hij toch een deel van zijn rekeningen kon betalen. En ook de eigenaren van Lady Papa, modewinkel Maxims, kunstinstelling Mediamatic en Wollstraat vertellen op beeld hoe zij door een andere manier van denken en werken zichzelf opnieuw hebben uitgevonden en er zo voor hebben gezorgd dat hun onderneming niet kopje onder ging.

Ondertussen wordt wereldwijd gewerkt aan medicijnen en vaccins tegen het coronavirus. Zolang we daar nog niet over beschikken moeten we ons flink aanpassen om de verspreiding de kop in te drukken en ons ertegen te beschermen. Getroffen ondernemers zullen vaak alle zeilen moeten bijzetten om hun bedrijf in leven te houden. Het ministerie van EZK helpt op dit moment ondernemers waar mogelijk. Die hulp, gecombineerd met de vindingrijkheid en het doorzettingsvermogen van het Nederlandse bedrijfsleven, geeft het vertrouwen dat Nederland op den duur economisch goed uit deze crisis gaat komen. Samen staan we sterk.

Eric Wiebes,
minister van Economische Zaken en Klimaat

Mona Keijzer,
staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat