Gemak, tijdwinst en nieuwe mogelijkheden. Dat biedt digitalisering ons in het dagelijks leven. Maar er is meer. Veel economische groei danken we aan digitalisering. Oplossingen voor teveel CO2-uitstoot en files komen er niet zonder nieuwe technologie. Op veel plekken is al te zien wat digitalisering ons als samenleving oplevert en hoe dat tot stand komt. Een paar voorbeelden:

De digitale vrachtbrief

In maart van dit jaar gaf Minister Van Nieuwenhuizen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het startschot voor een proef met digitale vrachtbrieven in de Benelux. Vanaf nu hoeven transportbedrijven en hun opdrachtgevers in Nederland, België en Luxemburg voor hun transport tussen deze landen geen papieren vrachtbrieven meer te gebruiken. Dat bespaart het bedrijfsleven 80 miljoen aan administratieve rompslomp. Voor het milieu is het ook goed nieuws, want het kan alleen al in Nederland leiden tot een besparing van zo’n 600 volle vrachtwagens aan bedrukt papier.  De kans op het maken van fouten is met elektronische vrachtbrieven ook nog eens veel kleiner.

Digitale vrachtbrief

Digitaal erfgoed

Nederland loopt voorop in het digitaliseren van erfgoed. Zo gebruikt Naturalis Biodiversity Center bij het digitaal fotograferen van collectie-onderdelen een lopende band. Het proces is geheel geautomatiseerd, waardoor de productieaantallen omhoogschieten. In 5 jaar tijd werden 7 miljoen items gedigitaliseerd. Het buitenland volgt deze ontwikkeling met interesse. Het Smithsonian Institution in de Verenigde Staten heeft de werkwijze met de lopende band inmiddels overgenomen en laat nu 3.500.000 objecten uit hun collectie digitaliseren.

Digitaal Erfgoed

Hulpdiensten sneller ter plaatse door ECall

Vanaf april 2018 zijn alle nieuwe auto’s uitgerust met Emergency Call. eCall is het systeem in nieuwe auto’s dat automatisch de meldkamer alarmeert bij een ongeluk. Bij een ongeval geeft het eCall automatisch de exacte locatie van het ongeluk, het voertuigtype, de rijrichting en het aantal inzittenden door. Met deze informatie kunnen hulpdiensten als brandweer, politie,  ambulance en bergers met betere informatie snel ter plaatse zijn. Met name als inzittenden of omstanders niet of niet tijdig 112 kunnen bellen. Uiteindelijk kan door eCall het aantal verkeersdoden dalen.

eCall Hulpdiensten

Nieuwe technologie in de akkerbouw

Het project Nationale Proeftuin Precisielandbouw  helpt boeren en tuinders met het toepassen van precisietechnieken, zoals spuit- en toedieningstechnieken. Wageningse experts helpen 6 akkerbouwers om op hun bedrijf concreet aan de slag te gaan met de nieuwe toepassingen, met als doel:  opbrengsten verhogen, kosten verlagen,  milieubelasting verminderen en de voedselkwaliteit verbeteren.

Max Sturm en zijn broer Gijs uit Ens doen mee met de proef en twijfelen er niet aan dat precisielandbouw een rol gaat spelen in het toekomstbestendig houden van hun bedrijf. “Duurzaam blijven op het gebied van middelen”, licht Max toe. “We willen stappen zetten om de milieubelasting te verminderen. Wij worden als sector nauwlettend in de gaten gehouden op het gebied van gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

Max Sturm

Duppen

Digitaal informatie Uitwisselen tussen Patiënt en Professional, oftewel #duppen. Het moet net zo normaal worden als pinnen en appen. De patiënt kan zo altijd en overal bij zijn eigen medische gegevens. Want de toekomst is #digitaal.

De rol van de patiënt in het eigen zorgproces verandert. De patiënt zal steeds meer een partner worden voor zorgprofessionals en het ziekenhuis met ICT als aanjager. VIPP – Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional – zorgt ervoor dat de nodige standaarden geïmplementeerd worden waardoor informatie-uitwisseling  mogelijk is. VIPP is ontwikkeld door de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Inmiddels bezoeken bijna 100.000 patiënten wekelijks een portaal.

Duppen

MKB Data Lab

Als het aan de initiatiefnemers van het platform Driven by Data ligt, maakt het midden- en kleinbedrijf in ‘s-Hertogenbosch een groei in productiviteit door de kansen van data te benutten. Dat kan in het MKB Data Lab waar Bossche ondernemers hulp krijgen om waarde te creëren met data.

Op het gebied van data is expertise schaars en vaak niet toegankelijk voor kleine ondernemingen. Het Platform Driven by Data maakt deze data expertise toegankelijk voor ondernemers door ze in het MKB Data Lab te koppelen aan JADS professionals en studenten. In het MKB Data Lab wordt gekeken hoe data-volwassen het bedrijf is, waar de ondernemingskansen liggen en welke data nodig is. Vervolgens gaan studenten met het specifieke vraagstuk van de ondernemer aan de slag.

De belangstelling van Bossche ondernemers voor het MKB Data Lab is erg groot. De eerste ronde ging in april van start en zat meteen vol. Rob Gielens van Riemersma Leasing is één van die deelnemers: “Door onze grote hoeveelheid data sloeg Excel bij ons op tilt. Nu hebben we laagdrempelig toegang tot professionele expertise en automatisering, zonder grote investeringen.” In september start de tweede ronde van het MKB Data Lab.