De internationale trein kan meer mensen uit de auto en het vliegtuig halen. Het is een duurzaam en groen alternatief. Jeroen Wesdorp, Mobiliteitsmanager bij ProRail maakt zich daar hard voor en vindt dat de trein meer kan bijdragen aan (zakelijke) duurzame mobiliteit dan nu gebeurt.

'Nu zijn landelijke dienstregelingen leidend. Internationale verbindingen sluiten niet voldoende aan of de frequentie waarmee treinen rijden is erg laag. De Europese Commissie wil dit verbeteren. Het doel is om in 2030 twee keer meer reizigers te vervoeren via internationale treinen. Het Europese Trans-European Transport Network (TEN-T)–beleid is er op gericht in 2050 betere bereikbaarheid van de regio’s met de trein te realiseren.'

Icoon gesprek

'We willen toewerken naar internationale hubs, waardoor het mogelijk wordt om meer directe verbindingen tussen landen te laten rijden'

EuroLink wil meer internationaal treinverkeer

Om dit te bereiken is samenwerking nodig tussen Europese vervoerders en moeten verschillende spoorveiligheidssystemen op elkaar worden aangesloten. Daarom werkt ProRail samen met Europese spoorinfrastructuurbeheerders, vervoerders en andere partners in EuroLink. 'Met deze samenwerking willen we een betrouwbare en comfortabele internationale treinverbinding door Europa voor elkaar krijgen.'

Hoe zo’n betrouwbaar en comfortabel netwerk eruit moet zien? Wesdorp weet het wel en pakt er meteen een spoorwegkaart bij. 'Op dit moment plannen we eerst nationaal en regionaal, vervolgens passen we hier de internationale treinen nog tussen. Dat kan veel efficiënter. Door van meet af aan internationaal te denken, kunnen we het bestaande spoor veel beter benutten. Zonder dat dit ten koste gaat van nationale dienstregelingen.'

een icoon met thuiswerkelementen, een huis en laptop.

Internationale trein wordt steeds beter alternatief voor vliegtuig

Eén van de verbindingen die efficiënter kan, is de Eurostar tussen Amsterdam en Londen. Een traject waar veel woon-werkverkeer plaatsvindt en waar (pre-corona) 50 tot 60 vluchten dagelijks op en neer gingen. ‘Het is een no-brainer om die reizigers uit het vliegtuig en in de trein te krijgen. Kijk alleen al naar de uitstoot die je hiermee bespaart. Voor 2018 deed je er zo’n 4,5 uur over om in Londen te komen met de trein, inmiddels is dat 4 uur en 10 minuten. Maar door het spoor efficiënter te gebruiken, kan dit naar 3 uur en 35 minuten. Zo wordt reizen met de trein een goed alternatief voor het vliegtuig.’

Ook voor verdere (zakelijke) bestemmingen binnen Europa moet de trein een duurzaam alternatief voor het vliegtuig worden. Wesdorp wijst weer naar de spoorwegkaart. ‘Door nachttreinen zijn bestemmingen op meer dan 1000 kilometer afstand ook bereikbaar. Wenen, Barcelona of Stockholm bijvoorbeeld.’ 

Tegelijkertijd is er nog genoeg verbetering mogelijk. Nu moet je om in Zuid-Frankrijk te komen eerst overstappen op de metro tussen stations in Parijs. ‘Dit is een hoop gedoe en moet echt anders.’ 

Cijfers

 • 1 elektrische goederentrein kan 55 vrachtauto’s vervangen
 • 5-6 hogesnelheidstreinen per dag kunnen alle vliegreizigers naar Londen vervoeren
 • De internationale trein (reistijd 4-5 uur) kan binnen Europa korte afstandsvluchten vervangen, dit scheelt 2 tot 8 Mton CO2 per jaar
 • EuroLink samenwerking moet in 2030 20-40 procent meer internationale treinreizigers opleveren
 • 40 procent van de vluchten vanaf Schiphol gaat naar een bestemming onder de 750 kilometer
   

Internationale hubs voor snellere overstap

Maar het mooie is, volgens Wesdorp, dat de hogesnelheidsverbindingen die dit mogelijk maken er al liggen. ‘Je kunt als het ware om Parijs heen via Charles de Gaulle en Marne-la-Vallée. Aan de ene kant kun je dan overstappen naar Engeland, Nederland en België. En aan de andere kant kun je de richting van Zuid-Duitsland, Zwitserland, Zuid-Frankrijk en de Middellandse-zee op.’

‘Om dit voor elkaar te krijgen, willen we toewerken naar internationale hubs, waardoor het mogelijk wordt om meer directe verbindingen tussen landen te laten rijden. Zo kun je twee, drie of zelfs meer landen met elkaar verbinden. Ook kun je via zo’n hub regelen dat internationale reizigers gemakkelijk kunnen overstappen op het nationale of regionale vervoer. Amsterdam Zuid zou zo’n hub kunnen zijn. En met zo’n internationale hub in Parijs, wordt een overstap - die anders onhandig zou zijn-, een stuk comfortabeler en minder tijdrovend.’

Vijf tips voor meer internationale treinreizen boven vliegverkeer:

 • Werk samen met verschillende vervoerders
 • Zorg voor efficiënter spoorgebruik om internationale treinreizen te bevorderen
 • Werk met internationale hubs waar reizigers gemakkelijk over kunnen stappen op internationaal en nationaal/regionaal vervoer
 • Nachttreinen zijn een goed alternatief om (zakelijke) bestemmingen verder dan 1000 kilometer te bereiken
 • Internationale treinverbindingen van 4 tot 5 uur zijn een goed alternatief voor korte afstandsvluchten